Arbetsbeskrivning

David och männen

Mikael Larsson
2019-09-10

KATEGORI

Storstadstidning

DESSA PERSONER ANMÄLS OCH KAN NOMINERAS

Namn: Adrian Sadikovic

Namn: Negra Efendic

FÖRUTOM OVANSTÅENDE DELTOG FÖLJANDE PERSONER

Tomas Oneborg
Alexander Rauscher
Lisa Övermyr
Dan Eliasson
Simon Rehnström

PUBLICERINGSDATUM

2019-06-16

VAR PUBLICERADES JOBBET?

BESKRIV KORTFATTAT VAD GRÄVET AVSLÖJAT

Män söker systematiskt sex med barn på Sveriges största appar och forum för hbtq-personer.

Genom en fiktiv identitet “David, 14 år” och med en digitalt skapad ansiktsbild har SvD tagit sig in i en värld där män från samhällets alla skikt letar efter barn att förgripa sig på. Männen tror att de är anonyma – men SvD har genom avancerade metoder kartlagt dem.

I den omfattande databasen finns en toppchef vid Utrikesdepartementet, en ansvarig för Stockholm Pride, en polis och en lärare som skryter om tidigare övergrepp på sina elever. David finns inte på riktigt, men pojkar som David finns i verkligheten.

SvD har även kartlagt rättsfallen där samma plattformar som SvD granskat använts för att begå sexualbrott mot barn.

PÅ VILKET SÄTT ANSER DU ATT GRÄVET UPPFYLLER KRITERIERNA FÖR EN GULDSPADE?

SvD har visat hur vuxna män systematiskt groomar pojkar i en särskilt utsatt situation – och att det sker i en mycket stor omfattning.

SvD har avslöjat att både appar och forum för hbtq-personer bryter mot sina egna regler när det gäller åldersgränser, och tillåter barn att finnas på plattformar där de riskerar att fara illa.

SvD har avslöjat att männen, flera i maktpositioner, vill träffa 14-årige David, köpa hans kropp och begå övergrepp.

Vi har tagit med läsarna in i en mörk värld och genom rörliga, autentiska chattkonversationer visat exakt hur utsatt en homosexuell pojke i dag kan vara på nätet.

All data och information som ligger till grund för samtliga delar i granskningen har tagits fram av SvD:s reportrar själva – och är tidigare okänd.

SvD har genom digitala verktyg skapat ett ansikte på ett barn som inte finns i verkligheten. Tillsammans med en fiktiv personlig historia och avancerad GPS-teknik har vi kunnat upprätthålla identiteten “David, 14 år” i kontakter med samtliga män.

HUR UPPSTOD URSPRUNGSIDÉN TILL PROJEKTET?

Genom både tips och personliga erfarenheter har SvD:s reportrar fått kännedom om att det här varit ett utbrett men dolt problem som få velat tala högt om – särskilt inom hbtq-communityt.

Idén har funnits under en lång tid, men tekniken som krävts för granskningens genomförande har inte funnits förrän nu.

VILKA ARBETSMETODER TILLÄMPADES?

Vi insåg tidigt att vi behövde en trovärdig persona på hbtq-forumet Qruiser och sex- och dejtingappen Grindr för att undersöka hur vuxna män söker upp pojkar att förgripa sig på.

Därför använde vi ett fritt tillgängligt digitalt verktyg som slår samman en mängd bilder på verkliga personer (som frivilligt lämnat bilderna) och skapar ett helt nytt ansikte – som inte existerar i verkligheten.

Vi hittade därefter på en historia till 14-årige David. Allt från längd, vikt, familjeförhållanden, skola, bostad och fritidsintressen.

Då Grindr är en applikation som baseras på GPS-teknik, och enbart visar personer nära dig, riskerade vi att avslöjas om vi arbetade från redaktionen.

Därför använde vi så kallad GPS-spoofing. Vi manipulerade våra tillfälliga mobiltelefoners GPS så att vi själva kunde välja vilken plats vi såg ut att befinna oss på. Till exempel placerade vi David under dagtid i en skola på Fridhemsplan i Stockholm, och på kvällen hemma i bostaden i Liljeholmen. Ibland var David också på stan. På så sätt blev den påhittade pojken trovärdig – och det digitala wallraffandet pågick från tidig morgon till sen kväll.

Vi använde även denna tekniska metod för att spåra anonyma konton och triangulera deras position. På så sätt kunde vi pin-pointa männen som vill ha sex med barn och följa även deras rörelsemönster och se var de bor och var de befinner sig dagtid. Tillsammans med annan data i vår research kunde vi då identifiera några av de mest anonyma profilerna.

Vi satte väldigt höga krav på identifieringen av männen. Vi fick i princip samtliga att lämna konversationer på hbtq-forumet Qruiser och sex- och dejtingappen Grindr för att i stället chatta med oss på krypterade meddelandetjänster som kräver telefonnummer. Deras nummer kunde vi sedan spåra, trots att vissa använde oregistrerade kontantkort, genom att köra det mot banktjänsten Swish.

Vidare kartlade vi männen genom research i offentliga register, öppna källor och digital research. Bland annat spårade vi bilder genom omvänd bildsökning i flera bilddatabaser. Vi korskörde mottagna bilder och filmer med sexuellt innehåll gentemot männens öppna sociala medier – där samma gardiner, möbler och lampor syntes. I en del fall stämde vi också träff med männen för att kunna identifiera dem fullt ut, och i dessa fall använde vi dold kamera vid våra ansvarsutkrävande intervjuer. På så sätt fick läsarna en inblick i hur män som söker sex med barn resonerar kring sitt handlande.

För att undersöka hur forumet Qruiser och appen Grindr hanterar användare som uppenbart bryter mot åldergränsen registrerade vi konton där det tydligt i profilen framgår att användaren är ett barn på 14 år. För att genomföra granskningen hade varje identitet en egen mobiltelefon och oregistrerat kontaktkort utan kopplingar till varken person, företag eller bankuppgifter.

Appen Grindr stängde aldrig av barnkontot trots att deras åldersgräns är 18, och trots att det är just det som är tanken ska hända. Kontot låg uppe i över en månad och mottog stora mängder meddelanden.

VILKA TYPER AV KÄLLOR ANVÄNDES?

Majoriteten av SvD:s data är egeninhämtad och finns inte tillgängligt någon annanstans (se mer under metod).

Utöver det användes en större mängd rättsdokument, dokument ur offentliga register, skatte- och folkbokföringsuppgifter, sociala medier, muntliga källor samt andra källor som inte är ämnade att nämnas här.

VILKA PROBLEM STÖTTE DU PÅ UNDER ARBETET?

Det största problemet var att identifiera männen eftersom plattformarna inte kräver personuppgifter. Det löste vi genom vår research som finns beskrivits under metodavsnittet. Bland annat genom GPS-triangulering, telefonnummer, digital research, öppna källor och konfrontationer i verkligheten med dold kamera.

Våra mycket höga krav på identifieringen gjorde att flera av männen föll bort ur granskningen – trots att allt talade för att vi visste exakt vilka de är. Det fick inte råda några som helst tvivel om deras identitet.

Ett annat problem var att projektet tog upp stora delar av privatlivet. Att vara en fjortonåring på nätet tar inte slut klockan 17.00. Barn är uppkopplade dygnet runt, och därför behövde vi vara aktiva större delen av dygnets timmar och hålla reda på att vi GPS-spoofat oss på rätt geografisk plats vid rätt tidpunkt, och hålla oss till vårt strikta manus där vi aldrig fick uppmana männen till någonting, bara svara kort och helt icke-sexuellt på samtliga meddelanden samt aldrig inleda en konversation själva.

OM PUBLICERINGEN AV GRÄVET BESTÅR AV MÅNGA DELAR, VILKA DELAR ANSER DU/NI ÄR VIKTIGAST (MAX 3)?

Del 1: Tar minuter – sedan väller sexinviterna in till David, 14.
https://www.svd.se/david-och-maennen-del-1

Del 2: UD-topp och ex-polis stämmer träff med David, 14.
https://www.svd.se/david-och-maennen-del-2

Del3: 12-årig pojke våldtogs – fick medalj i brevlådan av man i SvD:s granskning
https://www.svd.se/david-och-maennen-del-3

Kod för gratis inlogg på svd.se: H6MT4
1. Registrera värdekod svd.se/vardekod
2. Ange uppgifter och "beställ"
3. Logga in med e-postadress.

HUR LÅNG TID TOG PROJEKTET?

En månads arbetstid, med tidiga mornar och sena nätter inkluderat.

VILKA KONSEKVENSER HAR AVSLÖJANDET FÅTT?

Det har varit starka reaktioner på granskningen, den allra största majoriteten positiva. Många har tackat oss för att vi lyft en svår fråga som de menar få vill prata om.

Pojkar som själva utsatts för samma sak som “David” har berättat att de känt sig sedda.

Forskare har varnat för att vissa av männen i SvD:s granskning kan vara en fara för rikets säkerhet på grund av deras känsliga arbeten.

Nordens största hbtq-forum Qruiser har efter SvD:s granskning helt ändrat sina regler, och det är nu inte längre möjligt för vuxna att söka upp och kontakta unga på plattformen.

Forumet har också stängt av ett stort antal män som kontaktad David. SvD:s reportrar har till följd av granskningen bland annat utsatts för omfattande, anonyma telefontrakasserier av personer som uppenbart inte ville att detta skulle granskas.

HAR AVSLÖJANDET FÅTT MEDIALT GENOMSLAG, I SÅ FALL VILKET??

HAR PROJEKTET ANMÄLTS TILL PO, GRANSKNINGSNÄMNDEN ELLER ANNAN INSTANS?

Nej.