Arbetsbeskrivning

SvD Kreditkriget blancolån e-handel

Louise Andren Meiton
2022-02-03

KATEGORI

Storstadstidning

DESSA PERSONER ANMÄLS OCH KAN NOMINERAS

Namn: Sara L Bränström

Namn: Erik Wisterberg

FÖRUTOM OVANSTÅENDE DELTOG FÖLJANDE PERSONER

Emmylou Tuvhag, redaktör
Thomas Molén, visuellt

PUBLICERINGSDATUM

2021-09-06

VAR PUBLICERADES JOBBET?

Svd.se och i papperstidningen Svenska Dagbladet

BESKRIV KORTFATTAT VAD GRÄVET AVSLÖJAT

Bianca Ingrossos kosmetikabolag Caia. Statliga Apoteket. Nationalscenen Dramaten. SvD avslöjade hur de alla blivit digitala inkastare till blancolån, det vill säga lån utan säkerhet på hundratusentals kronor.

Granskningen visade ett tidigare okänt system, en symbios mellan näthandlare och betalbolag, där miljontals svenskars personuppgifter samlades in och utnyttjades för marknadsföring av blancolån. Det enda människorna hade gjort, som fick alla erbjudanden om lån, var att de hade handlat på nätet.

System var riggat med ett enda mål – att tjäna pengar på att få svenskarna att låna mer.

PÅ VILKET SÄTT ANSER DU ATT GRÄVET UPPFYLLER KRITERIERNA FÖR EN GULDSPADE?

Detta system har använts för att bygga intäkter och börsvärde för betalbolagen. Men det tålde inte dagsljus.

När SvD:s avslöjande publicerades blev kritiken massiv, och modellen skrotades omedelbart av två börsbolag. Att modellen använts för att tjäna pengar blev också tydligt på aktiemarknaden. Efter SvD:s granskning tappade aktierna i värde markant.

Konsumentverket gjorde bedömningen att lånereklamen var olaglig. Myndigheten inledde flera granskningar, som fortfarande pågår. Rättsliga åtgärder mot bolagen kan bli nästa steg. För närvarande ligger ärendena hos KO-sekretariatet som ska bedöma om de ska tas till Patent- och marknadsdomstolen.

HUR UPPSTOD URSPRUNGSIDÉN TILL PROJEKTET?

Konsumtionsskulderna ökar. Myndigheter larmar om överskuldsättning. Vi ville förstå vilka drivkrafter som finns bakom utvecklingen och vilken roll den växande e-handeln spelar för låneutvecklingen.

I prospektet som ett av bolagen använt för att locka investerare vid sin börsnotering hittade vi en avgörande ledtråd till hur en tidigare okänd del av systemet fungerar.

Vi bestämde oss för att för att testa den okända delen av systemet genom.

VILKA ARBETSMETODER TILLÄMPADES?

Upplägget var lika enkelt som effektivt – modern konsumentjournalistik i skärningspunkten mellan vår tids nya makthavare och börsvärlden.

För att testa systemet bestämde sig SvD:s reportrar för att köpa en mascara hos Caia Cosmetics och sedan metodiskt följa vad som hände.

Vi valde Bianca Ingrossos sminkmärke då hon har en stor mängd följare, exempelvis 1,2 miljoner bara på Instagram. Hon gör också löpande reklam för Caia Cosmetics i sina egna sociala medier. Genom att köpa en mascara testade vi vad som händer de svenskar som lockas till köp av hennes produkter.

SvD gjorde testköpet 30 mars 2021. Efter två veckor kom det första låneerbjudandet. Ytterligare 17 låneerbjudanden kom under fem månader.

Detta kunde vi använda för att konkret synliggöra hur betalbolagen jobbar tillsammans med e-handlarna.

Resten av grävet fokuserade på att kartlägga vidden av detta system. Det gjordes gjordes genom intervjuer, granskning och kartläggning av finansiella dokument och kontakt med myndigheter.

Vi följde också upp läsartips, som bland annat ledde till avslöjandet att statliga Apoteket fungerade som inkastare till blancolån, via sin betaltjänst.

VILKA TYPER AV KÄLLOR ANVÄNDES?

Det egna testköpet, ekonomiska rapporter från de börsnoterade betalbolagen och intervjuer.

VILKA PROBLEM STÖTTE DU PÅ UNDER ARBETET?

En utmaning var lyckas ställa frågor till Qliro, den centrala aktören i den första delen av granskningen. Bolaget förhalade intervjuförfrågan, och svarade initialt bara på mejl.

En annan utmaning var att Bianca Ingrosso inte gick att nå för en intervju. Istället kommunicerade hon med sina följare på Instagram, där hon skrev att hon var upprörd över att de utnyttjades av Qliro för marknadsföring av blancolån.

Det hade varit intressant för läsarna att höra Bianca Ingrosso svara på kritiska frågor om hur såg på sitt eget ansvar. Hon är genom sina företag och sin plattform med 1,2 miljoner följare på Instagram en person som både utmanar etablerade strukturer och påverkar många, i synnerhet unga personer. Känner hon ett ansvar för att unga riskerar att hamna i skuldfällor? Detta är frågor som fortfarande väntar på svar.

OM PUBLICERINGEN AV GRÄVET BESTÅR AV MÅNGA DELAR, VILKA DELAR ANSER DU/NI ÄR VIKTIGAST (MAX 3)?

Pdf från printversionerna av de viktigste artiklarna är bifogade. Samma artiklar finns via digitala länkar här. Kan ni inte läsa så kontakta grävredaktör Louise Andrén Meiton på 0701622334.

https://www.svd.se/kopte-smink-hos-bianca-ingrosso--lockas-med-lan

https://www.svd.se/qliro-drar-tillbaka-sin-reklam-for-blancolan

https://www.svd.se/kopte-plaster-pa-apoteket--fick-34-laneerbjudanden

Alla artiklar i granskningen hittar ni nedan. Publiceringarna i granskningen om betalbolag och e-handlare som vi nominerar till gräv startade alltså den 6 september och har fortsatt sedan dess.

Alla artiklar här
https://www.svd.se/om/kreditkriget

HUR LÅNG TID TOG PROJEKTET?

Testköpet gjordes i slutet av mars 2021. Själva arbetet med artiklar och uppföljningar tog några veckor. Sedan dess har ytterligare tips inkommit och ännu fler uppföljningar har gjorts.

VILKA KONSEKVENSER HAR AVSLÖJANDET FÅTT?

Ett totalt stopp för den avslöjade metoden.

Qliro, med 1,9 miljoner svenskar i databasen, såg sig tvingade att permanent skrota modellen med lånereklam till nätshoppare. Detta trots att företaget så sent som hösten 2020, i sitt börsprospekt, lockade investerare genom att framhålla vilket kostnadseffektivt sätt att sälja lån detta var. Börskursen rasade med 6,5 procent.

Även Collector, med 6,7 miljoner människor i databasen, stoppade lånereklamen till nätshoppare, bland annat efter press från Apoteket.

Konsumentverket inledde granskningar av både Qliro och Collector. Rättsliga åtgärder kan bli följden. Beslut väntas under 2022.

Qliros vd avgick kort efter granskningen, något som bolaget hävdade inte hängde samman med SvD:s artiklar.

Den dåvarande finansmarknadsministern Åsa Lindhagen sade att regeringen måste “göra mer”, eftersom teknikutvecklingens baksidor syntes tydligt i granskningen, och då överskuldsättning är ett allvarligt samhällsproblem. “Jag är inte främmande för att strama åt lagstiftningen ytterligare”, sade ministern.

HAR AVSLÖJANDET FÅTT MEDIALT GENOMSLAG, I SÅ FALL VILKET??

Ja, exempelvis i Expressen, Dagens Industri och Breakit.

Avslöjandet nådde också via Bianca Ingrossos Instagram hennes 1,2 miljoner följare.

HAR PROJEKTET ANMÄLTS TILL PO, GRANSKNINGSNÄMNDEN ELLER ANNAN INSTANS?

Nej.