Nyhet

Guldspadar för 2019 års bästa gräv äntligen utdelade

2020-09-18

Swedbanks penningtvätt, tystnadskulturen kring apatiska barn och några rejäla kommunala skandaler. Det är några belönade granskningar när det attraktiva grävpriset Guldspaden äntligen delades ut på fredagen. Äntligen, eftersom Guldspadeutdelningen liksom hela Grävseminariet egentligen skulle ha genomförts i Borås redan i mars. Men allt stoppades av pandemin och efter många, svåra turer valde Föreningen Grävande Journalister, FGJ, att arrangera en digital variant, DigiGräv, nu i helgen.
Guldspaden delas varje år ut till bästa undersökande reportage i numera åtta olika kategorier.
Vinnarna har valts ut i extremt hård konkurrens bland de över 180 tävlande bidragen, säger Guldspadejuryns sammankallande Bertholof Brännström.
Hela 30 bidrag nominerades i de åtta kategorierna och juryn har haft ett svårt arbete med att bestämma vilka som slutligen skulle få en Guldspade.
I de tuffaste klasserna hade mycket väl flera andra väldigt bra granskningar kunnat vinna. Men principen är att bara en spade ska delas ut i varje kategori, oavsett hur många andra som nått spadnivå.
Brännström vill inte rangordna vinnarna, men tycker att det är särskilt roligt att få belöna grävande reportrar på små redaktioner med minimala resurser.
Granskande journalistik är ett fundament i en demokrati, också på den lilla orten. Därför är det särskilt kul med Guldspadarna i klasserna Mindre dagstidning och Etermedia lokal.
Men det är förstås också roligt att för första gången få dela ut ett pris, Studentspaden, till journaliststudenter. Det är ju de som ska stå upp för den undersökande journalistiken i framtiden, säger Brännström.
I samband med DigiGräv delades också Juryns särskilda pris ut till Aftonbladetjournalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom för boken ”I händelse av min död”, samt till Anders Johansson, Richard Aschberg och Mattias Sandberg, också de Aftonbladet, för två granskningar: Facktopparna och Lex Maktens kvitton.

BOK
Störningen av Katarina Bjärvall (Ordfront förlag)
“För att på ett nyanserat sätt och med stark empati för de drabbade ha skärskådat den växande adhd-epidemin och visat vilka som tjänar pengar på den.”

STUDENTSPADEN
Kalsonggrävet av Stina Bergström och Jenny Kejerhag (Umeå universitet publicerat i Norran)
“För att ha blottlagt hur kvinnliga förskolelärare tvingas köpa sina egna arbetskläder medan kommunanställda i mansdominerade yrkesgrupper får kalsongerna betalda.”

MAGASIN
Ohörda rop av Ola Sandstig (Filter)
“För att med en synnerligen modig och oväntad granskning lyckats sticka hål på den rådande tystnadskulturen kring de apatiska flyktingbarnen.”

MINDRE DAGSTIDNING
Faxeholmen och korruptionen av Therese Nilsson och Erik Strömberg (Söderhamns-Kuriren/Helahälsingland.se)
”För att med stor envishet ha avslöjat en tidigare helt okänd kommunal bolagskultur präglad av korruption och olagliga affärer.”

STORSTADSTIDNING
Terrorn mot bönderna Michael Verdicchio (GP)
“För att ha satt spaden i en dynghög av militant terror och hotfulla trakasserier mot Sveriges bönder.”

ETERMEDIA LOKAL
Golfbanan och fakturorna av Rebecka Montelius (SR P4 Jönköping)
“För en lysande granskning som avslöjat hur skattemedel i hemlighet gått till kommuntjänstemannens golfklubb – men bokförts som cykelvägar.”

ETERMEDIA RIKS NYHETER
Fartygens smutsiga rök av Linnea Carlén, Stefan Jansson och Oskar Jönsson (SVT Nyheter)
”För att med vardaglig nyfikenhet och skickligt fotarbete ha grävt fram nya sanningar om fartygstrafikens miljö(o)vänlighet.”

ETERMEDIA RIKS DOKUMENTÄR
Swedbank och penningtvätten av Per Agerman, Ella Hopf Berger, Henrik Bergsten, Joachim Dyfvermark, Fredrik Edgren, Linnéa Heppling, Axel Gordh Humlesjö, Ola Hjalmarsson, Linda Larsson Kakuli och Oskar Nyqvist (SVT Uppdrag granskning)
”För att med häpnadsväckande och sällsynt genomarbetade avslöjanden ha tvingat en av landets största banker till tidernas dyraste pudel.”

JURYNS SÄRSKILDA PRIS
I händelse av min död av Kristina Edblom och Kerstin Weigl (Aftonbladet)
Motiveringen: ”för deras metodiska och uthålliga blottläggande av dödligt våld mot kvinnor”.

Facktopparna och Lex Maktens kvitton av Richard Aschberg, Anders Johansson och Mattias Sandberg (Aftonbladet)
Motiveringen: ”för ett ihärdigt granskande av det ständigt pågående fifflet bland förtroendevalda makthavare.”