Nyhet

Sveriges bästa grävjobb tävlar om åtta Guldspadar

2021-01-18

Mitt i en global pandemi och trots tuffa tider för mediebranschen fortsätter svenska journalister att gräva. När fönstret för att tävla om 2020 års Guldspadar nu stängts har 160 bidrag lämnats in.
– Det är färre än förra året, men riktigt imponerande med tanke på alla de svårigheter Coronapandemin fört med sig. Att hårt pressade redaktioner fortsätter att prioritera det viktiga granskande uppdraget är något vi alla kan vara tacksamma för, säger Kicki Hultin, sammankallande i Guldspadejuryn.

Det innebär att konkurrensen om grävpriset Guldspaden är stenhård också i år. Extra tufft är det i kategorin Storstadstidning där hela 41 granskningar tävlar om en spade. Hård är konkurrensen också i klasserna Etermedia Lokal (29 bidrag), Mindre dagstidning (27), Etermedia Riks Nyheter (20) och Etermedia Riks Dokumentär (18).

I klassen Magasin har åtta bidrag skickats in, liksom i bokklassen,  och i den relativt nya kategorin Studentspaden, där grävjobb inom ramen för journalistutbildningen tävlar, har nio bidrag lämnats in.
Som vanligt är det en stor variation av granskade ämnen och företeelser i de inlämnade bidragen.

– Men med tanke på att den svenska journalistkåren kritiserats för dålig och rentav mesig bevakning av pandemin kan det vara värt att nämna att runt 25 av de inlämnade granskningarna är Covid19-relaterade, säger Kicki Hultin.

I början av april offentliggörs vilka granskningar som nominerats, alltså gått till final, i fighten om 2020 års Guldspadar. Guldspaden delas ut i åtta olika kategorier och är Föreningen Grävande Journalisters pris för att premiera god undersökande journalistik. Spadarna delas ut på Guldspadegalan under Grävseminariet.

För mer information, kontakta:
Kicki Hultin
Sammankallande Guldspadejuryn
kicki.hultin@jmg.gu.se
+46705887160