Nyhet

Nu laddar vi för Gräv 2021 10 – 11 september

2021-02-26

Än en gång har vi skjutit upp grävseminariet med förhoppningen om att vi ska kunna ses i Borås. De nya datumen är 10-11 september.

Är det realistiskt att tro att det faktiskt går att arrangera ett riktigt Grävseminarium?

-Vi håller alla tummar vi har för att vaccineringen går så bra som möjligt, och att vi faktiskt får lov att arrangera ett riktigt Gräv. Många längtar efter att kunna träffas i verkliga livet så om restriktionerna har lättat så kommer det att ge en härlig energi till seminariet, säger grävgeneral Hanna Grahn.

Och om det inte går?

-Om det inte är möjligt att ha ett storskaligt grävseminarium kommer det att bli ett hybridgräv, eller möjligtvis ett nytt Digigräv på samma datum i september. Oavsett om det blir ett fysiskt gräv eller inte så är målet att fler seminarier ska sändas digitalt.

Förra årets tema för Gräv var Motstånd. Nu utvecklar vi temat till Resistens, eller motståndskraft. Vi lever i en tid där journalistiken är hotad på många sätt, men genom Gräv 2021 vill vi stärka den granskande journalistiken. Årets tema är förstås också en blinkning till den pandemi vi lever i. Vi kommer att hålla seminarier på temat coronagranskningar.

Håll utkik på sajten för mer information om när vi kommer att öppna för anmälningar.

Vad behöver vi veta mer om Gräv 2021?

– Vi är i startgroparna när det gäller planeringen av programmet än så länge, men jag kan säga så mycket som att vi kommer att ha ett sportspår med bland annat fokus på matchfixning, och vi kommer att ha ett ungt spår för nya grävare. Bland annat kommer nya grävare kunna pitcha sina idéer för en van arbetsledare, säger Hanna Grahn.

Gräv 2021 kommer också att erbjuda fler utländska föreläsare än vanligt, genom att vi kan utnyttja allas vana att genomföra digitala seminarier.