Nyhet

Då livesänds årets guldspadenomineringar

2021-03-03

 

Vem har chansen att vinna årets eftertraktade Guldspadar? Den 26 april presenteras nomineringarna live från Borås.

Många journalister runt om i Sverige kommer att vara på tårna under sändningen. 160 tävlande guldspadebidrag har lämnats in och av dessa handlar runt 25 om den pågående pandemin.

– Det här är en helt unik situation. Coronagräven kommer från olika typer av redaktioner. Det är allt ifrån det väldigt nära, berörande grävet kring ett enskilt fall, till den stora frågan om vad som hände med våra beredskapsförråd, säger Kicki Hultin, sammankallande för guldspadejuryn.

Guldspaden delas ut i åtta olika kategorier och är Föreningen Grävande Journalisters pris för att premiera god undersökande journalistik. Konkurrensen är hårdast i kategori storstadstidning där 41 granskningar lämnats in. Det är något färre bidrag som lämnats in i år jämfört med förra året.

– Att hårt pressade redaktioner fortsätter att prioritera det viktiga granskande uppdraget är något vi alla kan vara tacksamma för, säger Kicki Hultin. De nominerade presenteras den 26 april kl 12. Årets priser delas ut på Guldspadegalan den 11 september.