• 2014 års vinnare av Guldspaden

  Bok

  Saabs sista strid
  Motivering: För att på ett engagerande sätt ha berättat historien om hur Saabs räddare i själva verket blev företagets dödgrävare.

  Webb

  Vägen mot Fas 3
  Motivering: För att i webb-tv ha öppnat dörren på vid gavel mot det arbetsmarknadspolitiska haveriet.

  Tidskrift

  Psykbryt
  Motivering: För att med gedigen metod ha visat hur samhällets mest utsatta patienter har svikits grovt av dem som skulle skydda dem.

  Lokalradio

  Ung tjej sökes
  Motivering: För att med smarta metoder ha tagit sig bortom statistiken och blottlagt hur polisen blundar för sexhandel med minderåriga.

  Riksradio

  Lyxhotell och tvångsinjektioner
  Motivering: För att med kreativ research ha avslöjat hur kriminalvården använder olagliga metoder för att sedan vila upp sig på lyxhotell.

  Lokal-TV

  Hemtjänstbluffen
  Motivering: För att metodiskt och envist ha avslöjat hur ett hemtjänstföretag riskerat äldres liv och hälsa.

  Riks-TV

  Lögnen om barnen
  Motivering: För att, med respekt för de utsatta barnen, lågmält och effektivt ha avslöjat Stora Ensos lögner och dubbelmoral kring barnarbete.

  Liten tidning

  Nazisterna som gick fria
  Motivering: För att med stort tålamod och envishet ha gjort polisens jobb och för att ha vidgat bilden av förövarna.

  Stor tidning

  Näringslivets högtflygande direktörer
  Motivering: För ett pricksäkert skytte mot näringslivets tolvtaggare.

  Hedersomnämnande

  Den blinda tron på kall fusion
  Motivering: För en kritisk granskning av svenska forskares kopplingar till den kontroversielle italienaren Andrea Rossi och hans ifrågasatta forskning.
  Lyd – eller lämna landet
  Motivering: För sin granskning av hur utländska kvinnor som utnyttjas av män lämnas därhän av samhällets institutioner.
 • 2013 års vinnare av Guldspaden

  Bok

  Mannen som slutade ljuga – berättelsen om Sture Bergwall och kvinnan som skapade Thomas Quick
  Motivering: För att väldokumenterat och välskrivet ha gett ytterligare belysning och kunskap om en av vår tids största rättsskandaler.

  Webb

  Avpixlat avpixlade
  Motivering: För en banbrytande och innovativ research som innebar ett genombrott och gav ny kunskap om det anonyma näthatet.

  Tidskrift

  Så dumpades villkoren i hemtjänsten
  Motivering: För att ha kartlagt och avslöjat brister i hemtjänstbranschen och dessutom pekat på en omfattande ekonomisk brottslighet,som drabbat såväl kommuner och anställda som brukare.

  Lokalradio

  Panaxiahärvan fortsättningen/AIK-spåret
  Motivering: För en tålmodig och avslöjande granskning av ett ekonomiskt dribblande med bland annat finansbolag,revisorer och en allsvensk fotbollsklubb inblandade.

  Riksradio

  Nora – Den fastspända flickan
  Motivering: För att med tålamod och omsorg ha visat hur samhället sviktar och sviker en utsatt ung människa.

  Lokal-TV

  Missförhållanden mörkas i äldrevården
  Motivering: För att envist och uppfinningsrikt ha blottlagt hur äldre far illa när vården sätter egenintresset före lagen.

  Riks-TV

  ”Skolfesten” och ”Skolmarknaden”
  Motivering: För att genom en gedigen granskning ha visat hur riskkapitalbolagen gjort den svenska skolan till en handelsvara.

  Liten tidning

  Kommunvillorna
  Motivering: För att med den lilla tidningens begränsade resurser ha avslöjat allvarlig kommunal korruption.

  Stor tidning

  Skolgranskning
  Motivering: För att med avancerad datajournalistik ha gjort graverande avslöjanden som satte dagordningen för skoldebatten.

  Hedersomnämnande

  Vem är Veronika
  Motivering: För att ha tagit oss med på en spännande resa i sociala medier i jakt på en stulen identitet.
  Patienten & Prislappen
  Motivering: För att ha gestaltat ett systemskifte inom sjukvården och konsekvenserna för såväl patienter som vårdpersonal.
 • 2012 års vinnare av Guldspaden

  Bok

  Fallet Thomas Quick. Att skapa en seriemördare
  Motivering: För att imponerande metodiskt och övertygande ha fördjupat bilden av en av Sveriges största rätts- och vårdskandaler.

  Webb

  SD-skandalen
  Motivering: För att dag efter dag ha avslöjat riksdagsledamöters sexistiska,rasistiska och hotfulla agerande och beslagit Sverigedemokraternas ledning med lögn.

  Tidskrift

  Den dolda ojämställdheten
  Motivering: För en omfattande granskning som kullkastar den officiella bilden av kvinnors deltidsarbete.

  Lokalradio

  Fusk i bemanningsbranschen
  Motivering: För granskningen av hur ett väletablerat bemanningsföretag raffinerat hindrat anställda att få den lön de haft rätt till.

  Riksradio

  Saudiaffären
  Motivering: För att ha blottlagt fiffel och dubbelmoral i maktens korridorer och därmed avslöjat planer på att bygga en vapenfabrik i diktaturens Saudiarabien.

  Lokal-TV

  Assistans – klipp värt miljarder
  Motivering: För att ha avslöjat ett systemfel i regelverket som skulle skydda utsatta men som istället utnyttjades av hänsynslösa företag.

  Riks-TV

  TeliaSonera
  Motivering: För granskningen av hur ett av staten delägt företag genom omfattande affärer med diktaturstater inte bara misstänks för korruption utan även bidragit till att mänskliga rättigheter kränkts.

  Liten tidning

  Männen som gick upp i rök
  Motivering: För att ha kartlagt en svårspårad kriminell verksamhet långt utanför sitt spridningsområde.

  Stor tidning

  Slöseriet med skattepengar
  Motivering: För att trots myndigheters försök att mörka ha avslöjat det omdömeslösa festandet med skattebetalarnas pengar.

  Hedersomnämnande

  Kommungranskarna
  Motivering: För att med stor kunskap och en dos humor ha avslöjat uppseendeväckande missförhållanden i en rad kommuner - ett journalistiskt renhållningsarbete i en ny form.
  Räntekartan – en interaktiv granskning av svenskarnas boräntor
  Motivering: För att med en innovativ interaktiv metod ha trängt sig förbi sekretessen,avslöjat bankerna och förnyat konsumentjournalistiken.
 • 2011 års vinnare av Guldspaden

  Bok

  Den dolda alliansen
  Motivering: För att ihärdigt,omfattande och detaljrikt ha blottlagt offentliga lögner om Sveriges samarbete med Nato under flera generationer.

  Webb

  FAS3
  Motivering: För att på ett kreativt och konstruktivt sätt ha använt allmänhetens kunskaper för att komma åt viktiga fakta när sekretessen satt stopp.

  Tidskrift

  Bergmans DNA tillhörde…
  Motivering: För att ha ifrågasatt och spräckt en världsnyhet och sått tvivel om DNA-teknikens ofelbarhet.

  Lokalradio

  Kitas Jönköping
  Motivering: För en handfast granskning av en mindre smickrande verklighet bakom en friskolas yviga reklam,krönt av en väl genomförd gestaltning.

  Riksradio

  Terrorhotet mot Göteborg
  Motivering: För att ha avslöjat verkligheten bakom terrorhoten i Göteborg,polisens inkompetens och det hänsynslösa agerandet mot oskyldiga människor.

  Lokal-TV

  Järnvägsmiljonerna
  Motivering: För att ha satt ljuset på en urspårad upphandling och en kostsam uppgörelse inom en hett omdebatterad samhällssektor.

  Riks-TV

  “Vi gav dem vår pappa”
  Motivering: För att ha satt strålkastarljuset på hur privata vårdkoncerner ingår i ett industrialiserat riskkapitalsammanhang och visat på vems bekostnad vinsterna görs.

  Liten tidning

  Outkumpo
  Motivering: För en orädd granskning av en av regionens tyngsta arbetsgivare som inte bara skapar jobb utan också står för allvarliga utsläpp.

  Stor tidning

  Invest Sweden
  Motivering: För en gränsöverskridande granskning av falska uppgifter i flera dimensioner i affärskontakterna mellan två olika samhällskulturer.

  Hedersomnämnande

  Carema Care
  Motivering: För en serie avslöjanden av missförhållanden inom vårdkoncernen Carema som ledde till omfattande granskningar även i andra medier.
  Terjade foton
  Motivering: För ett kollektivt grävarbete om fotomanipulation som visat på kraften i mediekanaler utanför de traditionella redaktionerna.
  SJ:s lögner
  Motivering: För att med stort rättspatos på privat initiativ avslöjat en egenupplevd offentlig lögn genom att använda alla sociala mediekanaler han haft till sitt förfogande.
 • 2010 års vinnare av Guldspaden

  Bok

  ”Affärer i blod och olja”
  Motivering: För att med mod,envishet och öppet redovisat engagemang ha granskat ett svenskt företags tvivelaktiga oljeaffärer i Afrika med kopplingar till Sveriges utrikesminister.

  Tidskrift

  ”Västkustfamiljen”
  Motivering: För ett avslöjande av de skrämmande och dolda villkoren bakom en lovprisad missbruksvård,genomfört med mod,ihärdig systematik och trots en 1s knappa resurser.

  Lokalradio

  ”När polisen är den misstänkta”
  Motivering: För en gedigen grävinsats som avslöjat stora brister i polisens internutredningar och belyst ungdomars utsatta roll när rättssamhället fallerar.

  Riksradio

  ”Fallet Johan”
  Motivering: För en imponerande uthållig grävinsats som på punkt efter punkt visat på grundläggande brister i utredningen av ännu ett dödsfall i samband med polisingripande.

  Lokal-TV

  ”Familjehemsbluffen”
  Motivering: För ett synnerligen väldokumenterat avslöjande av hur ett familjehem på ett häpnadsväckande sätt utnyttjar myndigheters osannolika brist på kontroll.

  Riks-TV

  ”Korruptionen i Göteborg”
  Motivering: För att genom en metodisk och väl genomförd granskning ha stuckit hål på en svensk självbild och avslöjat en oöverskådlig härva av mutor och bestickning med höga tjänstemän i centrum."

  Liten tidning

  “Förmyndarna”
  Motivering: För ett avslöjande av missförhållanden inom en sällan granskad myndighet vars bristande kontroll lett till att samhällets svagaste kunnat utnyttjas av långt ifrån goda män."

  Stor tidning

  ”Revisorerna”
  Motivering: För en granskning som öppnat dörren till en för de flesta okänd värld där landets ledande revisorer sitter på dubbla stolar,har skaffat sig högre inkomster än många börsdirektörer och blivit ett skattefrälse."

  Hedersomnämnande

  Statens miljardprojekt
  Motivering: För en gedigen kartläggning av systematiskt fusk och utnyttjande av utländsk arbetskraft inom ett ofta anlitat storföretag i Sverige.
  Kandidatkartläggning
  Motivering:
  Valpejl
  Motivering: För omfattande kartläggningar som använt databasers möjligheter och som ger redaktioner och allmänhet verktyg att arbeta vidare med.
  Not specified
  Motivering: För böcker där han med oss konsumenter för ögonen granskat hela kedjan i den industrialiserade och globaliserade livsmedelsproduktionen.
 • 2009 års vinnare av Guldspaden

  Bok

  ”Världens lyckligaste folk”
  Motivering: För en personlig skildring som med skenbar lätthet lyckas begripliggöra hur intolerans och främlingsfientlighet kan äta sig in i ett demokratiskt lands politik och medier.

  Webb

  ”Kommunala biståndsprojekt”
  Motivering: För ett pionjärarbete som öppnade redaktionen och med hjälp av läsarnas kunskaper blottlade misslyckade biståndsprojekt.

  Tidskrift

  ”Återvinningsindustrin”
  Motivering: För skildringen av ovärdiga och i flera fall olagliga arbetsmiljöer för dem som i det till synes miljömedvetna Sverige arbetar längst ner i återvinningskedjan

  Lokalradio

  ”Avslöjandet Marianne Samuelsson”
  Motivering: För en rad granskande inslag i känsliga strandskyddsfrågor som

  Riksradio

  ”Grisindustrin”
  Motivering: För att öppet,med journalistiskt djup och svårsmälta bilder ha avslöjat de vidriga konsekvenserna av prisjagande konsumenters efterfrågan på billigt griskött.

  Lokal-TV

  ”Allmänhetens bana blev kassako för elitklubb”
  Motivering: För en metodisk granskning av ett underbevakat område där envisa frågor avslöjade hur kommunen medvetet gynnat en förening på skattebetalarnas bekostnad.

  Riks-TV

  ”Thomas Quick – att skapa en seriemördare”
  Motivering: För en imponerande grävinsats,slutförd 2009,som på punkt efter punkt visat på grundläggande brister i ett under decennier omdebatterat rättsfall,och som nu leder till prövning i högsta instans.

  Liten tidning

  ”Byggeboaffären”
  Motivering: För ett synnerligen ihärdigt grävande,utfört med små resurser,som steg för steg blottlade korruption i ett kommunalt bolag.

  Stor tidning

  ”Jan Guillou och KGB”
  Motivering: För ett spektakulärt avslöjande som ändrade historieskrivningen kring

  Hedersomnämnande

  “153 dödade kvinnor”
  Motivering: För en komplett kartläggning av 153 svenska kvinnors brutala men ofta osynliga öden och den skandalösa bristen på rättsliga följder.
  Not specified
  Motivering: För att med de unga i tydligt fokus ha granskat orättvisor och pekat på de vuxnas svek,inte minst i den omskakande skildringen av 13-åriga Elins alltför korta liv.”
 • 2008 års vinnare av Guldspaden

  Bok

  Pillret
  Motivering: För att med en imponerande research ha blottlagt hur läkemedelsindustrin - med tvivelaktigt vetenskapligt stöd - utnyttjar människors psykiska ohälsa

  Tidskrift

  Vita dukar – svart tvätt
  Motivering: För att med innovativa metoder avslöjat hur utnyttjandet av papperslösa spridit sig till hela samhällskroppen

  Lokalradio

  MVG-fabriken Procivitas
  Motivering: För att med grundlighet ha avslöjat manipulerade betygssystem och upprörande geschäft inom en framgångsrik friskolekoncern

  Riksradio

  I statens förvar
  Motivering: För att med enastående uthållighet och engagemang ha avslöjat skandalösa förhållanden och häpnadsväckande cynism inom svensk kriminalvård

  Riks-TV

  Sista vilan
  Motivering: För ett chockerande avslöjande av en utbredd brist på respekt för de döda och deras anhöriga”

  Liten tidning

  Avhopparna
  Motivering: För ett nydanande grävarbete som ger avslöjande inblickar i det dolda politiska spelet

  Stor tidning

  HSB:s gräddfil
  Motivering: För att med klassiska grävmetoder ha avslöjat en omfattande korruption och svågerpolitik inom Sveriges största bostadskooperation

  Hedersomnämnande

  Rinkebyskolan
  Motivering: För ett avslöjande av verkligheten bakom en prisbelönt skolfasad
  Thomas Quick och Varför erkände dom?
  Motivering: För att metodiskt ha blottlagt allvarliga brister i det svenska rättsväsendet,där dåligt underbyggda erkännanden riskerar att undergräva tilltron till systemet
 • 2007 års vinnare av Guldspaden

  Bok

  Tyst hav
  Motivering: För att genom ett metodiskt och envetet sökande efter sanningen ha placerat en av samtidens viktigaste frågor i offentlighetens ljus.

  Tidskrift

  Svenska kyrkans dolda sponsring
  Motivering: För att genom klassisk research ha visat hur Svenska Kyrkan med sin ekonomiska makt i det fördolda styrt innehållet i en TV-produktion

  Lokalradio

  Forskningslögnen i Uppsala
  Motivering: För att efter gediget systematiskt granskningsarbete avslöjat olagliga metoder i forskarvärlden i Uppsala

  Riksradio

  Ericssons agenter
  Motivering: För att med klassiska arbetsmetoder i detalj ha dokumenterat hur ett stort svenskt exportföretag betalade mutor till en ansvarig minister

  Lokal-TV

  Baggershusskandalen
  Motivering: För att i samarbete med P1:s Kaliberredaktion ha avslöjat grava missförhållanden och rasistiska övergrepp på ett behandlingshem för asylsökande ensamstående ungdomar

  Riks-TV

  ”It´s not my business” – om svartjobb på hamburgerrestauranger
  Motivering: För att ha blottlagt en nattsvart vardagsmisär och ett hänsynslöst utnyttjande av invandrad och rättslös arbetskraft

  Liten tidning

  Invandrare diskrimineras av bostadsrättsföreningar
  Motivering: För att ha påvisat systematisk diskriminering inom ett outforskat område där ett utländskt klingande namn ensamt kan stoppa medlemskap och bostadsköp.

  Stor tidning

  Brillo-boxarna
  Motivering: För att med imponerande uthållighet ha avslöjat en skandal som fått konsekvenser över hela världen och som reviderat den nutida konsthistorien

  Hedersomnämnande

  Afrikas Guantanamo
  Motivering: För att med egensinnig och enträgen berättarröst,med människors öden som utgångspunkt,ha blottlagt sanningar och sammanhang som öppnat världens ögon
 • 2006 års vinnare av Guldspaden

  Tidskrift

  Alexander Richards bolagssfär
  Motivering: För att ha klätt av en bluffande finansman,bit för bit ha smulat sönder dementier och samtidigt visat hur bristande kontroll ytterst drabbar småsparare

  Lokalradio

  Kriminalvården
  Motivering: För ett unikt och metodiskt avslöjande om anställda inom kriminalvården som satt i system att verbalt och fysiskt trakassera interner

  Riksradio

  Beställningsjobb och köpt tystnad
  Motivering: För att genom ett idogt och systematiskt arbete ha påvisat viktiga systemfel och osunda beroendeförhållanden inom det svenska forskarsamhället

  Lokal-TV

  Konsekvenser av Gudrun
  Motivering: För att i stormen Gudruns spår ha avslöjat en rovdrift på skogsarbetare från Ungern och givit avtalslösa och oförsäkrade gästarbetare en röst

  Riks-TV

  Snällfällan
  Motivering: För att den grundligt och med varm känsla för tv-mediets speciella dramaturgi i detalj lyckas åskådliggöra förvandlingen av ett politiskt parti

  Liten tidning

  Obol
  Motivering: För att genom ett enträget arbete och stor envishet ha avslöjat en bedräglig maktfaktor inom svenskt idrottsliv

  Stor tidning

  Borelius-affären
  Motivering: För att genom ett klassiskt grävarbete - i skarp konkurrens med både nya och traditionella medier – övertygande ha dokumenterat den verklighet som en nybakad minister velat dölja

  Hedersomnämnande

  En iskall vind drog genom Sverige
  Motivering: För att under 20 års tid oförtrutet granskat utredningen av mordet på Olof Palme,med skarpsinniga faktabaserade slutsatser och ett kritiskt förhållningssätt till polisens arbete
 • 2005 års vinnare av Guldspaden

  Bok

  Tre bröder
  Motivering: För att på ett engagerat men ändå självdistanserat sätt ha lagt det förundersökningspussel som polis och åklagare försummade i ett uppmärksammat mordfall.

  Lokalradio

  Skolskjutsar
  Motivering: För att med närgången granskning ha blottlagt ett antal dalakommuners bristande kontroll och säkerhet kring något som många familjer är beroende av - skolskjuts för barnen.

  Riksradio

  Inbrottsbluffen
  Motivering: För att med en infernalisk skicklighet ha stuckit hål på polisens fördomar om baltisk brottslighet i Sverige och synliggjort mediernas slentrianmässiga attityd.

  Riks-TV

  Könskriget II
  Motivering: För en lika utmanande som lidelsefri granskning av en rörelse där strävan att skydda utsatta människor har kommit att omgärdas av långtgående politiska ambitioner och dogmatism.

  Liten tidning

  Örebros besparingar
  Motivering: För att med konsekvensjournalistik av bästa märke,med såväl kalla siffror som levande människor,visat hur barn och gamla får betala när kommunen drar i nödbromsen.

  Stor tidning

  MKB:s svarta lista
  Motivering: För att 8stavligen ha dragit fram svartlistning av människor i ljuset och avslöjat hur det kränkande agerandet har genomsyrat ett kommunalt bostadsbolag.

  Hedersomnämnande

  Skambankerna
  Motivering: För att under en rad år outtröttligt och helt på eget initiativ satt strålkastarljuset på bankernas vidlyftiga hantering av kundernas pengar i jakten på courtage och förvaltningsavgifter.