Nyhet

82 bidrag inlämnade till guldspaden

2014-10-28

I år kommer det in fler böcker än vanligt till guldspadetävlingen.
– Vi läser så ögonen blöder, säger juryns ordförande Åsa Nicander.

Fler gräv verkar bli böcker i år. Efter första halvåret 2014 hade elva böcker skickats in till guldspadejuryn. Motsvarande siffra förra året var fyra böcker förra året och inga alls året innan det.
– Vi har redan fått in elva böcker och läser så ögonen blöder. Om lika många bidrag lämnas under hösten lär det bli bokrekord.
Drygt 80 bidrag har lämnats in under det första halvåret. Det är ett normalår.
De bidrag som publiceras under andra halvåret ska vara inlämnade till juryn senast den 10 januari. Så dagens siffror ger bara en fingervisning om hur mycket det grävs i Sverige.
Lokal-tv har bara fyra bidrag hittills vilket är en stor skillnad från 15 bidrag förra året och elva bidrag 2012.
– Det är färre bidrag än vanligt i klassen lokal-TV och det är väl inte så konstigt. Även om TV4:s lokala nyheter levde kvar till sommaren är en rimlig tanke att luften gick ur när beskedet om nedläggning kom i våras. Dessutom har det varit en turbulent tid på SVT:s regionala redaktioner på grund av den stora omorganisationen, säger Åsa Nicander.
Mindre dagstidning har 20 bidrag i år, jämfört med åtta och sju bidrag de två senaste åren.
– Det är imponerande hur många bidrag vi redan fått in i klassen Mindre dagstidning med tanke på alla nedskärningar som är. Och många håller hög klass, det ser vi redan nu.
Riks-tv har legat på mellan 10 och 13 bidrag de senaste tre åren. Webb har bara tre bidrag i år, till skillnad från elva och sju bidrag de två senaste åren.

Fakta/Första omgången 2014


Bok                  11

Mindre dags.   20

Större dags.     10

Riks-TV          11

Lokal- TV         4

Riksradio          7

Lokalradio        8

Tidskrifter         8

Webb                3

Totalt: 82