Nyhet

Gräv med läsarna på arbetsledardagen

2014-06-25

En heldag om Öppen granskning – det nya sättet att gräva tillsammans med läsarna. Dessutom: Varför fälls en publicering?

Med prisbelönta grävarna Maria Trädgårdh, projektchef och Kerstin Weigl, reporter på Aftonbladet. Du får även höra Pressombudsmannen Ola Sigvardson och granskningsnämndens enhetschef Helena Söderman om hur de arbetar när de får en anmälan och vad kriterierna är för att fälla.

Kursen riktar sig till arbetsledare på större och mindre redaktion som är nyfikna på hur en Öppen granskning går till och vill komma igång. Även reportrar, researchers och redaktörer har nytta av kursen. Öppen granskning innebär att några få reportrar tillsammans med läsarna bildar en redaktionell armé.

Metoden har på Aftonbladet varit framgångsrik. Tidningens granskningar har nominerats till Guldspaden två gånger (“Polisgranskningen“, samt “Piller, pengar, psykvård“) och var förra året nominerat till Stora Journalispriset (“#Välkommen“).

Vi visar i detalj hur arbetet går till från start till mål och ger exempel på avslöjanden läsarna hjälpte till att ta fram.

I en Öppen granskning är hela processen öppen. I en blogg redovisar reportrarna det pågående arbetet och lägger ut allt researchmaterial. I ett öppet tipsarkiv kan reportrar och läsare ladda upp dokument, bilder och relevanta tips. I ett kommentarsfält kan alla påverka granskningen.

Du får bekanta dig med bloggplattformen WordPress. Målet med kursen är att alla ska få ett konkret uppslag till en granskning där Öppen granskning passar som metod. Dagen avslutas med en “grävakut” och hjälp att förbereda en Öppen granskning. Du får därtill tillfälle att ställa frågor direkt till Pressombudsmannen Ola Sigvardson och granskningsnämndens enhetschef Helena Söderman.

Rekommenderad läsning:

http://bloggar.aftonbladet.se/polisgranskning/
http://pillerpengarpsykvard.aftonbladet.se/
http://bloggar.aftonbladet.se/oppengranskningmigrationsverket/

När: 15 oktober
Var: Schibsted Media Group, Västra Järnvägsgatan 21,Stockholm
Pris: 3 900 kronor före 21 september, därefter 4 400 kronor
Begränsat antal platser