Nyhet

Årets första Grävhäng körs i Malmö

2020-02-18
Kom och träffa andra journalister på årets första Grävhäng! Föreningen Grävande journalister bjuder in till en kväll för att djupdyka i metodfrågor i SVT:s lokaler i Malmö. Ta chansen att ställa frågor och mingla med kollegor! Det är gratis att komma, men du måste anmäla dig i förväg.

Vad är Grävhäng? FGJ anordnar regelbundet träffar runt om i landet för grävande journalister där vi plockar upp grävjobb och snackar om dem på scen. Du får chansen att ställa frågor och bolla problem och lösningar med kollegor.

Plats
: SVT:s lokaler, Stora Varvsgatan 2 i Malmö (föranmälan krävs)
Tid: Torsdag 5 mars, kl 17.30-20
Förtäring: Mackor kommer att finnas
Hur anmäler jag mig? Mejla kansli@fgj.se
Medlemskap? Behövs inte, men vi ser så klart gärna att du skaffar ett!
Här är gräven:

Digitaliserad vård
Reportrarna Linda Fridh och Per Lärka kommer att berätta om ett rykande färskt gräv om digitaliseringen av vården som kommer att sändas dagen före Grävhäng. Det är ett samarbete mellan SVT Nyheter Skåne och Uppdrag granskning.

Mellanhänder
Genom dörrknackning och uppgifter från olika typer av register kunde Hem & Hyras Kristina Wahlgren och Anders Paulsson kartlägga vilka lägenheter Malmö stad hyr av mellanhänder. Och med det avslöjade de hur hyran för en trea kunde stiga från förhandlade 7 500 kronor i månaden till 45 000 kronor. Det kallas ”akutlösningar” men kan vara i månader och år. Grunden i granskningen är den sifferkombination som identifierar varje specifik lägenhet: det kan vara lantmäteriets, fastighetsägarens eller uthyrningsföretagets nummer.

Misär i Rosengård
För ett år sedan gick Dan Ivarsson och Erika Oldberg runt och knackade dörr i “Kinesiska muren” i Rosengård. De boende visade hur de saknade värme och var förtvivlade för att de inte visste vart deras miljoner tagit vägen. Misären avslöjade ett systemfel och visade hur lätt det är att kapa och plundra bostadsrättsföreningar. Nu kräver samtliga partier i riksdagen nya lagar för att skydda alla som äger bostadsrätter i Sverige.