Nyhet

Årets Rullgardin 2014: Hässleholm

2015-03-19

Hässleholm får utmärkelsen “Årets Rullgardin”, som delas ut av Föreningen Grävande Journalister för första gången.

Motiveringen:

Under 2014 har Hässleholms lokala makthavare ansträngt sig för att tysta den granskande journalistiken.

Kommunen politiker har, tillsammans med ledande företrädare för den lokala pressen, försökt minska allmänhetens insyn och försvåra kritiska granskningar.

Ledande politiker har kallat grävande journalister för ’en destruktiv kraft’, detta efter att granskningar sparat åtskilliga miljoner kronor åt Hässleholms invånare genom att avslöja planerade jätteinvesteringar och kommunala glädjekalkyler.

Raderade mejl, informella påtryckningar och utpekande av journalister – Hässleholms makthavare har agerat på olika sätt för att försvåra transparens och öppenhet.

När Föreningen Grävande journalister arrangerade ”100 grävare till Hässleholm” i juni 2014 vittnade kommuninvånare, avhoppade politiker och pensionerade lokaljournalister om osunda band mellan den politiska makten och lokal media.

Under 2014 arrangerades demonstrationer till stöd för en fri press i Hässleholm, något som väcker hopp och samtidigt borde vara en väckarklocka för lokala makthavare.

Föreningen Grävande journalister vill på detta sätt markera vårt stöd för de som fortsätter kämpa för öppenhet och transparens i den skånska kommunen.

Idag förknippas Hässleholm med något helt annat.

I enlighet med kriterierna för Rullgardinen:

”Ledande makthavare i Hässleholm har på ett dokumenterat sätt försökt dölja fakta, ljuga, slingra sig eller i någon mening utöva påtryckningar för att försvåra den journalistik som avslöjar eller skildrar väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte känt till.”

Priset delas ut under Guldspadegalan på Grävseminariet 2015 i Jönköping lördag 21 mars.

För eventuella frågor kontakta Terje Carlsson, ordförande FGJ (terje74@hotmail.com).