Nyhet

Cathrine Gyldensted vill se mer konstruktiva nyheter

2018-09-26

Visa på lösningar i stället för att enbart rapportera om problem – det är kärnan i “constructive journalism” som vänder upp och ner på invanda begrepp inom journalistiken.

Två av dess främsta företrädare ger på Bokmässans Grävscen konkreta skäl till varför detta är värt att satsa på. Den danska journalisten och författaren Cathrine Gyldensted är pionjären vars budskap – att konstruktiva nyheter gör publiken mer engagerad – har spridits över världen och lämnat avtryck i flera stora mediehus. Hon stöds av The Guardians förre chefredaktör Alan Rusbridger som anser att konstruktiva nyheter är något som efterfrågas av läsarna och därför kan bli en framgångsrik affärsmodell. Men för det krävs mer samspel med publiken och större transparens.

Kom till Scen F5 på torsdag 27 september kl 15:00-15:45!

För att höra om vad Alan Rusbridger ser när han får sia om framtiden så kan du även komma till Scen F5 kl 17.

Under Alan Rusbridgers 20 år som chefredaktör blev The Guardian världsledande inom den undersökande journalistiken. Telefonhackningsskandalen, Wikileaks- och Snowdendokumenten är bara några exempel på tidningens avslöjanden. Under dessa år utvecklades tidningen dessutom till en av världens största engelskspråkiga nyhetssajter med sju miljoner unika besök per dag. Nu pekar Rusbridger på den stora utmaningen som väntar för de etablerade medierna: att skilja ut sig från de sociala medierna. Hör Alan Rusbridger sin syn på hur det ska gå till!

Foto: Marie Hald

För hela programmet, klicka på länken!