Nyhet

Ny kurs: Efter Facebook – digital research i en ny tid

2021-11-25

När allt fler grupper rör sig bort från Facebook så gäller det att kunna orientera sig på nya plattformar och använda de grävmetoder som står till buds. På den här kursen får du tips och verktyg för hur du ska gå tillväga.

Facebooks dominans ser ut att ha brutits efter kontroverser kring företaget. Vi går in i en tid och en valrörelse där människor rör sig på allt fler nya plattformar. Som en reaktion på Facebook och Youtubes hårdare tag mot misinformation om vaccin och covid-19 har även en större grupp svenskar migrerat ut till alternativa forum.

Som journalist är det därför viktigt att känna till den nya spelplanen – var befinner sig olika personer och grupper som är intressanta att bevaka? Och vilka grävmetoder som står till buds för de plattformarna?

Många journalister kan de trick som funkar på Facebook, men för dig som vill sticka ut ur mängden med dina digitala researchkunskaper har vi kallat in två experter på att gräva i världen utanför Facebook.

Karolin Schwarz är frilansskribent och författare baserad i Tyskland. Hon utbildar och föreläser om verifiering, disinformation, högerextremism och terrorism på nätet samt digital säkerhet.

Jonathan Lundberg är journalist och författare av två böcker: Sverigevänner (2019) och Från världskrig till nätkrig (2021). Han leder kurser i digital research hos Medieinstitutet Fojo.

Under den här kursen fokuserar vi på research på alternativa plattformar, dit aktörer som blockeras eller väljer bort de stora sociala medier-plattformarna vänder sig i stället. Vi använder konkreta fall för att dyka ner i Telegram, VK, Gab, Parler, Bitchute, 4chan, med flera. Målet är att förstå de här sidorna och apparna, vilka funktioner de har och vilka research-möjligheter som går att hitta här.

Vi går igenom hur “digitala påverkanskampanjer” ser ut och hur man kan förstå dem. Vi tittar även närmare på bra verktyg för att följa spridning i sociala medier. Förutom de konkreta verktygen och tipsen så ger den här kursen dig en chans att bolla frågor om digital research med Karolin, Jonathan och kollegor med samma specialintresse.

Anmäl dig nu!

Tid: Tisdag 25 januari kl 9-15
Plats: Kursen ges digitalt.
Pris: 3 000 kronor plus moms (för ickemedlemmar 3 700 kronor plus moms)
Rabatterat pris för frilansare: 1 500 kronor plus moms (för ickemedlemmar 2 200 kronor plus moms)
Sista anmälningsdag: 24 januari
Anmälningar: Till kansli@fgj.se

Mer om kursledarna:

Karolin Schwarz är frilansskribent, utbildare och digital konsult. Hon arbetar främst med digitala manifestationer av högerextremism, terrorism, konspirationsteorier och disinformation. Hennes projekt Hoaxmap, som visualiserar falska påståenden om flyktingar i tysktalande länder, har nominerats till flera journalistpriser. I februari 2020 släpptes hennes bok “Hasskrieger: Der neue globale Rechtsextremismus” (Hate Warriors: The New Global Right-Wing Extremism)

Jonathan Lundberg är journalist och författare. Han debuterade 2019 med reportageboken Sverigevänner, där han undersökte hur Sverigedemokraterna använt internet och sociala medier. Hösten 2021 är han aktuell med sin andra bok Från världskrig till nätkrig, som handlar om hur extremister och konspirationsteoretiker sprider hat och lögner online. I dag föreläser Lundberg om ämnen kopplade till sina båda böcker och leder kurser i digital research och faktagranskning hos Medieinstitutet Fojo.