Nyhet

FGJ bjuder in Alan Rusbridger till Bokmässan

2018-05-17

Telefonhackningsskandalen, Wikileaks- och Snowden-dokumenten. Tre exempel på avslöjanden som gjort The Guardian världsledande inom den undersökande journalistiken. Alan Rusbridger (bilden) var tidningens chefredaktör under 20 år och i allra högsta grad delaktig i framgångarna. Nu bjuder FGJ in honom till Meg och Bokmässan i september.

Vad har de etablerade medierna att erbjuda för att skilja ut sig från de sociala? Svar: den undersökande journalistiken. Under Alan Rusbridgers 20 år som chefredaktör stod han inte bara som ytterst ansvarig för tre av världens mest omtalade avslöjanden utan gjorde också Guardian till en av världens största engelskspråkiga nyhetssajter med sju miljoner unika besök per dag. I november kommer han med en ny bok om mediebranschens framtid, Breaking News. The Remaking of Journalism and Why It Matters Now.

Under rubriken En legendar siar om journalistikens framtid gästar Rusbridger Meg och Bokmässan i ett seminarium i Föreningen Grävande Journalisters regi, där han berättar om sin syn på hur de etablerade medierna ska stå starka i dagens omvälvande medielandskap. Han deltar också i ett samtal om constructive journalism – om att medierna måste visa på lösningar i stället för att enbart rapportera om problem.

– Rusbridger förvandlade The Guardian till en internationell mediegigant, mycket tack vare satsningen på undersökande journalistik. Det känns väldigt bra att kunna erbjuda den svenska publiken hans angelägna budskap, säger Fouad Youcefi, ordförande för Föreningen grävande journalister. Mediefrågor kommer att ta stor plats på Bokmässan i år. En bärande del av temats program kommer att utarbetas tillsammans med föreningen.