Nyhet

Guldspadar för 2017 års bästa gräv utdelade

2018-04-14

Fallet Kevin, IT-skandalen på Transportstyrelsen och ett avslöjande wallrafferi om en svensk trollfabrik. Det är några av vinnarna när det attraktiva grävpriset Guldspaden delades ut på lördagskvällen.
Det är Föreningen Grävande Journalister som varje år ger en Guldspade till bästa undersökande reportage sju olika kategorier. Priserna delades ut på Guldspadegalan i samband med Grävseminariet i Helsingborg.

Vinnarna har valts ut i extremt hård konkurrens bland de över 160 tävlande bidragen, säger Guldspadejuryns sammankallande Bertholof Brännström.
23 bidrag nominerades i de sju kategorierna och juryn har haft ett svårt arbete med att bestämma vilka som slutligen skulle få en Guldspade.
– I de tuffaste klasserna hade mycket väl flera andra väldigt bra granskningar kunnat vinna. Men principen är att bara en spade ska delas ut i varje kategori, oavsett hur många andra som nått spadnivå.
Brännström vill inte rangordna vinnarna, men tycker att det är särskilt roligt att få belöna grävande reportrar på små redaktioner med minimala resurser.
– Granskande journalistik är ett fundament i en demokrati, också på den lilla orten. Därför är det särskilt kul med Guldspadarna i klasserna Mindre dagstidning och Etermedia lokal, säger Brännström.
I samband med Guldspadegalan i Helsingborg delades också ett hedersomnämnande,juryns särskilda pris, ut till Eva Buskas, nyhetschef på Gotlands Allehanda”För att med en speciell utbildningsinsats ha höjt hela redaktionens grävkompetens och därmed också nivån på vardagsjournalistiken”.

 

Vinnarna av 2017 års Guldspadar:

Bok:
Nätverket – Södertäljemaffians uppgång och fall.  Baris Kayhan. (Norstedts)

”För ett tålamodskrävande och modigt gräv utfört i en farlig kriminell miljö om en lokal maffias uppgång och fall”

 

Nytänkare:

Cykelbuden – Sveriges första live-raff. Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson (Breakit)

”För ett wallrafferi på cykel i realtid som engagerade tittarna och förbättrade matbudens arbetsvillkor” 

Magasin:

Mörkade risker kärnavfall. Kerstin Lundell (Sveriges Natur)

“För att med ett gediget grävarbete ha avslöjat hur säkerhetsrisker i planeringen av det framtida slutförvaret av kärnavfall har mörkats”

 

Mindre dagstidning:

Trollfabriken. Mathias Ståhle (Eskilstuna-Kuriren)

“För ett modigt och uthålligt gräv som avslöjat de mest hatiska nätaktivisternas arbetsmetoder och främlingsfientliga agenda inifrån en svensk trollfabrik”

 

Storstadstidning:

IT-skandalen på Transportstyrelsen. Kristoffer Örstadius och Mikael Holmström (Dagens Nyheter)

“För att ha avslöjat hur sekretessbelagda uppgifter, med betydelse för rikets säkerhet, genom nonchalant myndighetsutövning hamnade hos obehöriga”

 

Etermedia lokal:

Skönhetsgranskningen. Valeria Helander (SVT Nyheter Väst)

“För att med snillrika metoder, grundligt fotarbete och under hot ha kartlagt hur skönhetsklinikerna bedrar sina kunder”

 

Etermedia Riks: 

Fallet Kevin. Johannes Hallbom, Jakob Larsson, Anna Nordbeck, Dan Josefsson, Johan Bjerkner, Emil Engerdahl och Lars Granstrand (SVT Dokument inifrån)

”För att ha gått till botten i ett gammalt, uppmärksammat mordfall, där två små pojkar på ett rättsvidrigt sätt pekades ut som skyldiga”