Nyhet

Inget är omöjligt – sex tips för att få tag på folk

2015-10-07

I senaste numret av Scoop delar grävparet Marja Grill och Mikael Grill Pettersson med sig av sina grävtips. Här kan du läsa Mickes sex bästa tips för att få fatt i en person:

1. Ring mobilen. Numret hittar du på Eniro, Hitta eller Infotorg. Eller på arbetsgivarens webbplats. Eller på personens privata webbsida eller blogg. Eller i ett gammalt pressmeddelande eller pdf-dokument du hittar när du gör en smart sökning och googlar personens namn tillsammans med formuleringen filetype: pdf (eller doc eller ppt), möjligen med sökordet 07* tillagt (för att söka mobilnummer). Eller hos någon som känner personen.

2. Ring personens arbetsplats. Växeln räcker inte, be att få komma fram till avdelningen där personen jobbar, tala med en kollega till personen, lämna meddelande men be också om alla kontaktuppgifter kollegan – och växeln – har. Hos en myndighet eller kommun är detta i allmänhet offentliga uppgifter. Kollegor som inte är villiga att lämna ut nummer kan ofta övertalas att själva ringa upp personen och lämna ditt nummer.

3. Ring hem till personen och kontakta vänner, familj och arbetskamrater. Även om personen själv inte är hemma kan den som är det vara en familjemedlem som vet hur man får kontakt. Genom att söka fram-och-tillbaka med namn och adresser i tjänster som Eniro, Hitta och Ratsit kan du lokalisera andra personer som bor på samma adress som den du söker och hitta telefonnummer till dem.

Du använder samma verktyg för att nå kontaktuppgifter till de personer vars namn du hittat hos Facebook och Linkedin, men som där saknar telefonnummer. Familjemedlemmar kan också hittas via folkbokföringen hos Skatteverket, Bolagsverket och Allabolag. Eller kolla bland gamla platsannonser eller chatforum som Flashback.

4. Skicka sms och mejla. Många som sitter i möte trycker bort samtal men tar emot sms. Om du betonar att det är viktigt kan de gå ut från mötet och ringa upp dig. Är personen utomlands kanske den inte vill ta ett vanligt samtal men du kan få svar via messen. Ett sms är också en garant för att personen inte ska kunna hänvisa till att ”Jag uppfattade inte ditt nummer…”

Med dagens smarta telefoner vet vi aldrig vilken kommunikationsform som är snabbast. Kasta därför också iväg ett mejl till personen och be den ringa. Om ämnet inte är känsligt så kan du även skriva vad det handlar om. Om du inte hittar mejladressen i de dokument du redan har, så bör du kunna finna den på nätet, genom att kolla ”Kontakt”-sidor på arbetsplatsens webb eller genom att googla ”förnamn.efternamn@”.

Kom ihåg att personen kan ha flera mejladresser; kanske en privat som framgår av den där styrelselistan till båtklubben som du hittade vid pdf-sökningen ovan?

5. Kolla sociala medier. Undersök om personen har konto hos Facebook, Twitter eller Linkedin? Alla har sökfunktioner för användare. Testa att söka på det personen använder i den där Hotmail-adressen du hittade hos båtklubben! När du hittar konton: skicka direktmeddelanden till personen själv och sådana du vet eller tror känner honom. Leta efter personer med samma efternamn eller från samma arbetsplats. Om det inte är hemligt att du söker personen: gå ut med öppna efterlysningar.

6. Använd offentlighetsprincipen fullt ut. Om du har tillgång till Sirenarkivet eller Piscatus så gör du en sökning där på personnummer och namn (för säkerhets skull med variationer i stavningen) för att hitta eventuella domar eller andra offentliga dokument där personen figurerar – i jakt på ytterligare kontaktuppgifter och/eller kontaktpersoner.

Om du saknar dessa betaltjänster får du ringa och göra sökningar direkt hos relevanta myndigheter: tingsrätten kan vara en sådan eller länsstyrelsen, för någon typ av kontroll som gjorts mot personens företag (länsstyrelserna kontrollerar många olika samhällsfunktioner bland annat taxirörelser, jordbruk och familjehem).

Intervjuare: Isabella Iverus
Fotograf: Rickard Kilström

Här kan du läsa Marjas grilltips vid ansvarsintervjun!

Hela reportaget om makarna Grill kan du läsa i det tredje numret av tidskriften Scoop. Här kan du bli medlem i Föreningen grävande journalister och få Scoop på köpet. Tidskriften finns även att köpa i ett 30-tal tidningskiosker runt om i landet, digitalt på buyandread.com och den går också att beställa på kansli@fgj.se.