Nyhet

Jeppsson och Jemsby får Grävfondens nya stipendier

2019-05-29

PRESSMEDDELANDE.

Stiftelsen Grävfonden har tilldelat två journalister stiftelsens andra och tredje utbildningsstipendium någonsin. Rasmus Jeppsson, vid Barometern-OP, samt Carolina Jemsby, frilans, har tilldelats 10 000 kronor var för att delta vid den internationella grävkonferensen Global Investigative Journalism Conference i Hamburg.

Grävfondens ordförande Kerstin Brunnberg meddelade stipendiaterna beslutet under veckan. Rasmus Jeppsson är reporter vid Barometern-OP och granskar bland annat arbetsmarknadsfrågor. Carolina Jemsby är frilansjournalist med mångårig meritlista som grävare. Bland annat har hon den senaste tiden granskat den svenska alternativhögern samt gode män.

I stipendiet ingår konferensavgift, flygresa och boende. Global Investigative Journalism Conference hålls vartannat år och är världens mest ansedda konferens med fokus på undersökande journalistik. 2019 arrangeras konferensen i Hamburg.

Stipendierna möjliggjordes av medel insamlade av allmänheten i samband med Grävseminariet 2019. Grävfonden vill återigen rikta ett stort tack till FGJ:s medlemmar som hjälpte till att sprida kampanjen.

Grävfondens styrelse arbetar nu vidare för att öka kapitalet för att ge än fler journalister fortbildning – mer journalistisk granskning gynnar alla.

Föreningen Grävande Journalisters Stiftelse Grävfonden bildades i november 2017 och har som ändamål att främja ”en djupgående och kritiskt granskande journalistik, att verka för en bättre utbildning inom den undersökande journalistiken och i övrigt verka för att höja den granskande journalistikens status och sprida insikt om dess betydelse för demokratin”. Grävfondens avkastning ska användas för utbildningsstipendier.