Nyhet

Kurs: Bli en bättre viralgranskare

2016-12-11

I en tid då falska påståenden, propaganda och bilder med oklart ursprung får stor spridning på nätet är det viktigt för alla journalister att kunna göra webbresearch och snabbt granska material som sprids.
Föreningen Grävande Journalister anordnar en kurs i källkritisk granskning på nätet  – helt enkelt hur du kan bli en bättre viralgranskare.

Hur hittar jag personen som står bakom sajten? Är bilden manipulerad? Vem står bakom påståendet egentligen? Lär dig att hitta ledtrådarna och nå fram till källan. Tillsammans med journalisterna Åsa Larsson och Leo Wallentin går vi igenom matnyttiga metoder för webbresearch och praktiska tips för den journalistiska vardagen på nätet.

Kursen hålls 3 februari, fika och lunch ingår. Kursdagen innehåller praktiska övningar – allt du behöver är en egen dator.

Leo Wallentin är datajournalist, researcher hos Journalism++ och föreläser på bland annat journalistutbildningar om webbresearch.

Åsa Larsson är journalist och en av grundarna till Metros projekt Viralgranskaren, som vunnit Stora Journalistpriset i klassen Årets Förnyare och utsetts till Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

När och var? Fredag 3 feb, klockan 10-15, Sydsvenskans redaktion, Rådmansgatan 16 i Malmö.
OBS: Kurserna är till för FGJ:s medlemmar – här blir du medlem!
Pris: 3 900 kronor plus moms.
Rabatterat pris för frilansare: 1 500 kronor plus moms.
Sista anmälningsdag: 27 januari
Anmälningar
: Till kansli@fgj.se