Nyhet

Ny kurs: Bli en bättre berättare

2022-03-02

 

Är amerikanerna bättre än oss på berättande reportage eller bara annorlunda?

De tidskrifter som satsar på reportage i amerikansk stil förstår att välskrivna artiklar lockar läsare – och att “average time on site” lockar annonsörer. När kursledaren Ann Törnkvist studerade på Columbia Journalism School sa hennes favoritlärare – skribent på The New Yorker – att man kan få vilket ämne som helst att väcka intresse:

“As long as you write it well!” 

Flera svenska medier bidrar till utvecklingen och true crime-böcker såsom de hyllade “Tills alla dör” och “Familjen” blir fler och fler. Fördjupningar ger också mervärde över flera plattformar. Exempelvis har nu The Guardians framgångsrika “Long Reads” fått en helt egen podd.

Den förra FGJ-kursen om att bli en bättre berättare blev snabbt fulltecknad – deltagarantalet utökades men fick till slut begränsas. Nu finns en ny chans att ta del av Literary Journalisms historia och dess metoder.

En tidigare deltagare berättade för Ann att efter en hetsig webb-deadline var hon tvungen att skriva en ny version till print:

“Jag var så jävla glad över de nya verktyg jag nu fått av din kurs. På 30 minuter hade jag lustfyllt fått ihop en helt annan text till pappret, med miljöbeskrivningar och känslor. Citat och bilder.”

På kursen lär du dig arbeta utifrån en amerikansk “nut graph”, bygga en berättande båge, sålla beskrivande detaljer, välja de starkaste citaten och använda dialog. Och att döda inte endast darlings utan även sina käpphästar. Ytterligare en tidigare deltagare skriver:

“Ovärderliga tips och råd när det kommer till en genre vi svenskar är hopplöst efter våra amerikanska kollegor i. Ann ger konkreta verktyg till att göra texten mer spännande, men också relevant.”

Välkomna till Literary journalism – Digital kurs!

Om kursledaren Ann Törnkvist

Författare till true crime-böckerna “Gola vittna dö” om vittnesmordet i Hallonbergen och Följ F#cking Order om Södertäljemaffian. Ann studerade på Columbia Graduate School of Journalism i New York med lärare från bland andra Washington Post och The New Yorker. Hon undervisat på Mittuniversitet, Berghs och hållit en workshop på Schibsted Learnings Labs för journalister på SVD och Aftonbladet.

Workshopen begränsas till tolv deltagare. Två tillfällen à två timmar vardera, plus läsmaterial och skrivuppgift.

Tid: 22 mars och 29 mars 10.00 – 12.00
Plats: Kursen ges digitalt.
Pris: 2 500 kronor plus moms (för ickemedlemmar 3 000 kronor plus moms)
Rabatterat pris för frilansare: 1 500 kronor plus moms (för ickemedlemmar 2 000 kronor plus moms)
Är du inte medlem? Här blir du medlem!
Sista anmälningsdag: 17 mars

KURSEN ÄR NU FULLBOKAD!

Mejla kansli@fgj.se för att anmäla ditt intresse för att delta vid nästa tillfälle på samma kurs!