Nyhet

Över 170 granskningar tävlar om nio guldspadar

2016-01-14

Trots tuffa tider för mediebranschen tycks den granskande journalistiken fortfarande vara vid god vigör. När fönstret för att tävla om 2015 års guldspadar nu stängts har över 170 bidrag lämnats in, betydligt fler än förra året.

– Extra kul är att så många kvinnliga grävare vill fajtas om spadarna. Av totalt 269 anmälda är 125, över 46 procent, kvinnor. Så jämställt har det nog aldrig varit förr, säger Bertholof Brännström, sammankallande i guldspadejuryn.

Men konkurrensen är som sagt stenhård. Allra tuffast är det i kategorin dagstidningar med en upplaga upp till 100 000 ex. Där tävlar 30 avslöjande granskningar om den åtråvärda guldspaden vilket är fler än åren tidigare.

– Det känns fantastiskt kul att så många hårt pressade mindre redaktioner fortsätter att prioritera det granskande uppdraget, säger Brännström.

I år har konkurrensen i just denna kategori, Liten tidning, dessutom skärpts väsentligt i och med att i guldspadesammanhang framgångsrika Sydsvenskan, vars upplaga hamnat under gränsen 100 000 ex, numera också tävlar i klassen. En annan tidning som bytt tävlingskategori är Dagens Industri.

Som vanligt präglas klasserna Riks-TV och Stor tidning av många mycket gedigna och uppmärksammade granskningar. Men ovanligt många goda bidrag har också skickats in i Webb- och Tidskriftsklassen, liksom i tävlingsklasserna Lokal-TV och Lokalradio.

– Intressant och inspirerande eftersom just dessa kategorier haft en svacka några år. Det tycks som att den undersökande journalistiken fått ett uppsving inte minst på små redaktioner. Det är förstås glädjande, säger Bertholof Brännström.

I Bokklassen har 13 bidrag lämnats in.

Guldspaden är Föreningen Grävande Journalisters pris för att premiera god undersökande journalistik. Spadarna delas ut i nio olika kategorier vid Grävseminariet i Göteborg den 8-9 april.

Bok: 13
Mindre dagstidning: 30
Större dagstidning: 24
Lokal-TV: 18
Riks-TV: 23
Lokalradio: 14
Riksradio: 12
Tidskrift: 21
Webb: 16

För mer information, kontakta Bertholof Brännström, sammankallande i guldspadejuryn, bertholof@bobmedia.se, 070 266 1179.