Nyhet

Schemat för Grävseminariet är här

2016-02-17
Drygt 40 föreläsare är klara och programmet är späckat med handfasta tips och massor av inspiration för granskande journalister.

Gräv 2016 hålls samma år som den svenska offentlighetsprincipen firar 250 år. Rana Sabbagh, ledare för ARIJ, Arab Reporters for Investigative Journalism, som kämpat för det fria ordet i över 30 år, är key note-speaker och öppnar Gräv 2016 officiellt i kongresshallen fredagen den 8 april.

Mediedagarna, MEG, är då redan igång på Svenska Mässan, vilket gör att Gräv 2016 och MEG har delvis gemensamt program under fredagen.

Under fredagen talar också Janine di Giovanni, mellanösternkorrespondent för Newsweek och Paul Myers från BBC.

En annan internationell föreläsare är Matthew Caruana Galizia, som arbetar med gemensamma globala grävprojekt inom den internationella grävorganisationen ICIJ. Han kommer bland annat att delta i en panel tillsammans med Helena Bengtsson, The Guardian, och Joachim Dyfvermark, SVT.

Under Gräv 2016 kommer flera metoder för samarbete att lyftas fram. Den tyska organisationen Correctiv.org har fått stor uppmärksamhet för sina avslöjanden om kriminella nätverk bakom flyktingsmugglingen i Medelhavet och om vem som låg bakom nedskjutningen av MH17 i Ukraina.Christian Humborg, vd för Correctiv.org, kommer att berätta om organisations arbetsmetoder och om en framtid med kollaborativ undersökande journalistik.

När det gäller den svenska offentlighetsprincipen kommer programpunkterna Offentlighetens ABC och Så tar du fajten om insyn att ge konkreta ger verktyg för att komma vidare när man möter motsträviga myndigheter.

Många av programpunkterna kan i år sorteras in under rubrikerna Metod och Research. Det gör att du som deltagare kan vänta dig många praktiska exempel och handfasta tips att ta med dig i ditt arbete.

Här finns klassiker som Grävandets ABC och Så kvalitetssäkrar du ditt gräv, men också nya programpunkter som Bästa apparna för journalister och Lär dig att kryptera e-post steg för steg.

Tre av förra årets vinnare av Stora Journalistpriset finns med i programmet: Kerstin Weigl, Johanna Bäcksträm Lerneby och Kristoffer Örstadius.

Kristoffer Örstadius föreläsning heter Så avslöjar jag missförhållanden med datajournalistik, och ger en ingång till en rad programpunkter med fokus på just datajournalistik. I programmet finns flera workshops med hands-on-föreläsningar där deltagarna behöver ha med sig egen dator för att själva arbeta praktiskt.

Åsa Larsson och Leo Wallentin kommer också att hålla sin efterfrågade workshop Lär dig viralgranska bilder och Youtubeklipp, där det också krävs att deltagarna tar med sig egen dator.

Nya sätt att presentera sina grävprojekt växer fram hela tiden. På Gräv 2016 får du veta mer om både grävpoddar och digital storytelling. Mattias Göransson, chefredaktör på magasinet Filter, kommer under programpunkten Gå inte i nyhetsfällan! att berätta varför han ser den berättande journalistiken som nyhetsjournalistikens motsats.

Flera programpunkter handlar i år om arbetsledning och hur man lägger upp grävprojekt. Åsa Nicander och Hans Peterson Hammer håller till exempel en workshop där de delar med sig av sina erfarenheter och lovar ”oväntade inspel från gäster som ger dig nya perspektiv”.

HELENA LÖFVING

Hela programmet finns här. Där kan du läsa en beskrivning av varje programpunkt och presentationer av föreläsarna. Vi använder verktyget Sched.org, vilket gör att du kan logga in som deltagare och skapa ditt eget schema.

För frågor kring programmet: Nils Hanson 0703-83 70 10

För frågor kring anmälan: grav@meetx.se eller 031-708 86 90

Programmet är preliminärt fram till 8-9 april – följ därför uppdateringarna här på sajten.
Anmäler dig till Gräv 2016 gör du här.