Nyhet

Svenska organisationer fördömer domen mot Maria Ressa

2020-06-15

På måndagen kom beskedet att Maria Ressa, grundaren av den oberoende filippinska nyhetssajten Rappler News, fällts i domstol för ”cyberförtal”. Flera svenska journalist- och yttrandefrihetsorganisationer fördömer domen.

Domen gäller en åtta år gammal artikel om kopplingar mellan en inflytelserik affärsman och människohandel, publicerad innan lagen om ”cyber-förtal” ens trädde i kraft. Men på grund av att en ändring gjorts i artikeln efter att lagen kom till – en rättning av ett stavfel – hålls nu Maria Ressa och journalisten Reynaldo Santos Jr ansvariga och riskerar sex års fängelse. De båda är släppta mot borgen medan domen överklagas.

– Pressfrihet är grunden för alla våra rättigheter som filippinska medborgare, sade Maria Ressa på en presskonferens på måndagen.

– Om vi inte får granska makten, så kan vi inte göra någonting.

Bland svenska organisationer för journalistik och yttrandefrihet är kritiken mot domen hård.

– Jag blev ledsen och förbannad, säger Fouad Youcefi, Föreningen Grävande Journalisters ordförande, till Scoop. Maria har i många år varit en kämpe för det fria ordet, och nu faller hon själv offer för ett auktoritärt lands oroväckande nedmontering av pressfriheten. Jag hoppas att domaren väljer bort fängelse som påföljd, och att utvecklingen för fria medier i Filippinerna snart vänder.

– Domen visar tyvärr med all tydlighet att det filippinska rättsväsendet sitter i knät på presidenten, som vill bli av med Maria Ressa, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer till Scoop.

– Det är så här statligt sanktionerade rättsliga trakasserier mot oberoende journalister och medier ser ut i praktiken, inte bara Filippinerna, och det bör fördömas av de länder i världen som anser sig stå upp för pressfrihet och demokrati, däribland Sverige.

– Det här är väldigt allvarligt för pressfriheten och underminerar demokratin, skriver Svenska journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert till Scoop.

– Vi står bakom vårt systerförbund i Filippinerna som uttalat att de inte kommer låta sig kuvas utan kommer fortsätta stå upp för och försvara rättigheter som borde vara självklara.

“Ressa är en av de starkaste journalistiska rösterna i världen just nu. Domen mot henne är uppenbart politisk och omvärlden måste reagera kraftfullt”, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen, på organisationens sajt.

Måndagens dom är bara det senaste kapitlet i en lång historia av trakasserier mot Maria Ressa och Rappler, och även mot andra filippinska medier. Under landets auktoritäre president Rodrigo Duterte har Filippinerna rasat nio placeringar, från 127 till 136 av 180, i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Under samma tid har tio journalister mördats.

I maj miste tv-nätverket ABS-CBN sin licens, något Maria Ressa befarade kunde hända när Scoop intervjuade henne i vintras. Då var hon ändå hoppfull och talade om att ett motstånd började synas från medierna. Men ABS-CBN förlorade alltså striden, och nu verkar turen ha kommit att stänga ner Rappler.

Första gången Maria Ressa greps misstänkt för det brott hon dömdes för i dag var i februari 2019. Då fördömdes saken som trakasserier av såväl FN:s organ för mänskliga rättigheter som USA:s senat och en rad människorättsorganisationer.

Enligt Reportrar utan gränser väntar flera andra åtal för Maria Ressa och Rappler, däribland för påstått skattefusk och otillåten utländsk finansiering.

Foto: Ted Aljibe/TT

Daniel Wiklander