Nyhet

Uppdrag Granskning får ny ansvarig utgivare

2020-07-01

SVT:s Uppdrag Granskning får ny ansvarig utgivare när Ulf Johansson nu går i pension. Han efterträds av Axel Björklund, 38, som de senaste 13 åren arbetat på Dagens Nyheter – större delen av tiden i olika redaktörsroller. Axel Björklund kommer att dela rollen som projektledare med Marianne Westman när han tillträder efter sommaren. Scoop ringde upp för att ställa några frågor.

Du lämnar DN efter 13 år, hur känns det?

– Det är kluvet förstås, jag har älskat att vara på DN. Jag är otroligt stolt och glad över den organisation vi har byggt upp kring den granskande journalistiken till exempel, där jag tycker vi har tagit enorma kliv de senaste fem åren.

– Det är en massa människor där som jag uppskattar otroligt mycket att träffa och arbeta med. Men jag tror att det kan vara bra för min utveckling att testa att jobba på något annat sätt också. Att inte bli för bekväm. Det är ju risken när man är så länge på ett ställe.

De senaste åren har flera äldre tunga namn på UG gått i pension eller lämnat av andra skäl. Hur vill du fortsätta föryngringsarbetet?

– Det finns ingen personell föryngring som jag ser som nödvändig. Däremot tror jag att det är viktigt att Uppdrag Granskning ser till att ligga lite före och ser till att man hänger med, så att man inte hamnar på efterkälken. Där har redaktionen redan gjort ett fantastiskt arbete i många aspekter. Sedan tror jag det finns mer att göra där. Det finns lite perspektiv, inte bara utifrån min ålder men som någon som jobbar inom privat media med en annan typ av koll på publiceringseffekter, där man kan hitta ganska gynnsamma kombinationer av den kunskap som finns på redaktionen och den kunskap jag kommer med. Så kanske inte en föryngring, men en modernisering som är påbörjad och som jag tror är viktigt att man fortsätter med.

Hur känns det att komma in på en redaktion som just har vunnit en Emmy bland annat?

– Det är ju fantastiskt. Det innebär att redaktionen är i gott slag. Men jag har aldrig varit en journalist som haft sikten på priser. Det tror jag är ganska viktigt att man låter bli. Jag tror man ska hitta stimulans och feedback från andra håll också. Men med det sagt är det så klart alltid härligt för journalister att få kvitto på att man är på rätt spår.

– Jag kommer att vara väldigt fokuserad på att blicka framåt och är ärligt talat rätt ointresserad av det som har hänt, oavsett om det varit otroliga framgångar eller dikeskörningar.

Nu blir du ansvarig utgivare och får ta de riktigt tunga publiceringsbesluten…

– Jag har jättemycket tankar kring det förstås. På DN handlade det i väldigt hög utsträckning om snabba beslut, flera beslut om dagen. Man ska helst bestämma i realtid om man ska namnpublicera eller inte. Det här handlar om svårare och mer komplexa, men också lite mer övertänkta publiceringsbeslut. Det känns väldigt stimulerande.

– Utgivaruppdraget ser jag som att skapa trygghet för den här extremt skickliga och hungriga redaktionen att kunna granska precis vad den vill utan att behöva vara orolig, för där ska jag stå och klä skott. Sedan är det så klart någonting som måste växa fram tillsammans, så att man har ett ömsesidigt förtroende i de frågorna.

– Jag kommer in i en väldigt professionell organisation, med ett väldigt välkrattat system med olika säkerhetsnivåer för att se till att granskningarna håller.

Är det något du hoppas på att kunna gräva mer i?

Det är alltid fantastisk om publiceringar kan visa på orättvisor eller missförhållanden som gör att det får konsekvenser där alla parter delar den bedömning som journalistiken gör. DN har under våren haft en stor publicering kring flickan som inte fick fylla fyra, hon som kallades ”Lilla Hjärtat”. Det har varit värmande i en väldigt tragisk berättelse att se att det har blivit starka reaktioner och politiska konsekvenser. Det kanske är så att några sådana här historier kommer att förhindras i framtiden. Den sortens publiceringar är man ju stolt över och glad för.

– Annars tycker jag fortfarande att det grävs alldeles för lite i klimatrelaterade frågor. Klimatbevakningen är ett ansvar jag har haft på DN också. För mig har det varit ett värdefullt möte mellan de två disciplinerna.

Daniel Wiklander

Foto: Privat.