Nyhet

Utländska gäster tjuvstartade Gräv

2015-03-19

Kerstin Weigl föreläste för 50 utländska journalister när Gräv tjuvstartade under torsdagen.

– Otroligt spännande, säger Mohit M Rao, reporter på The Hindu i Bangalore.

 De kommer från Indien, Ryssland, Zambia, Ukraina, Pakistan, Vietnam, Panama och 16 andra länder. Målet är att de ska lära sig så mycket som möjligt om grävande journalistik i Sverige. Men också att dela med sig av sina egna erfarenheter till både svenska och utländska kollegor.

– Jag hoppas både de utländska gästerna och alla svenska journalister på Gräv tar tillfället i akt att knyta nya kontakter, säger Terje Carlsson, ordförande för Föreningen grävande journalister.

Under torsdagen fick de utländska gästerna lyssna på några av Sveriges främsta grävare.

En av dem var Kerstin Weigl, som berättade om ”Männen som dödar” – ett gräv som påbörjades redan 2009. Tillsammans med kollegan Kristina Edblom har hon granskat alla fall där kvinnor dödats av sina män eller x-män sedan 2000.

– Vilket arbete de lagt ned. Jag tror det hade varit omöjligt att göra något liknande i Indien, säger Mohit M Rao, reporter på The Hindu, Indiens tredje största tidning med en upplaga på 2,2 miljoner ex.

Förutom Kerstin Weigl föreläste också:

Nils Hanson, chef för Uppdrag granskning, om hur de jobbat med historier som Ikeas skatteplanering och våldtäkterna i Bjästa. Han avslutade sedan med att förklara det han ansåg som den viktigaste metoden av alla:

­– Line by line. Vi kontrollerar alla våra uppgifter så att vi kan stå för dem. Det får inte bli så att vi blir dem som granskas istället.

Sven Bergman, reporter på Uppdrag granskning. Med utgångspunkt i prisbelönta gräv om Egyptenavvisningarna och Teliasoneras uzbekistanska mutor fokuserade han på källskydd och vikten av att samarbeta över nationsgränserna.

Erik Palm, frilansreporter som var först med att avslöja Caremaskandalen. Han tryckte på vikten av oberoende journalistik som en garant för ett demokratiskt samhälle.

De utländska gästerna gjorde också ett grupparbete listade de granskningar som de ansåg mest riskfyllda och vilka saker de ville förbättra för att kunna göra ett bättre journalistiskt jobb.

Att granska korruption, terrorism och sexuella övergrepp kom högt upp på flera gruppers listor över ämnen som är mycket riskfyllda att undersöka.

Det flest grupper ville förbättra var tillgången till handlingar och skyddet för journalister

– Det har varit en givande dag, både att höra hur svenska journalister jobbar och att diskutera journalistik med kollegor från hela världen, säger Iram Aloshari från Sudan.

Några av de utländska gästerna kommer att föreläsa på Gräv. Det kommer bland annat att handla om följande länder:

Libanon. Cynthia Choucair om sin film Powerless om svårigheterna för libanesiska journalister, fredag klockan 13.

Ryssland och Ukraina. Journalister från de två grannländerna berättar om sina arbetsförhållanden i en paneldiskussion, lördag klockan 14.

Kenya. Henry Kabwe om stora utmaningar för zambiska journalister, lördag klockan 15

Torsdagens tjuvstart av Gräv är en del i Föreningen grävande journalisters utländska arbete. Det stöds av bland annat Svenska Institutet.

Här är Erik Palms bilder från dagen.

nils hanson
grpparbet
Kerstin Weigel

deltagare

Sven Bergman

grparb