Kurs

Ny onlinekurs: Bli en bättre berättare

2020-10-20

Är amerikanerna bättre än oss på berättande reportage eller bara annorlunda? De tidskrifter som satsar på reportage i amerikansk stil förstår att välskrivna artiklar lockar läsare – och att “average time on site” lockar annonsörer. Exempelvis har Svenska dagbladet tillsatt en fördjupningsredaktör, Dagens nyheter fortsätter att ge sina journalister spaltutrymme och The Guardian har formatet “The Long Read”. På Süddeutsche zeitung kallas den här sortens skribent “edelfeder” – ädel fjäderpenna.

Den här kursen går genom literary journalisms historia och dess metoder. Du lär dig arbeta utifrån en amerikansk “nut graph” (som kommer att hemsöka dig i flera månader efteråt), bygga en berättande båge, sålla beskrivande detaljer, skoningslöst döda dina darlings, och använda pratminus och dialog för bästa effekt.

”Ovärderliga tips och råd när det kommer till en genre vi svenskar är hopplöst efter våra amerikanska kollegor i. Ann ger konkreta verktyg till att göra texten mer spännande, men också relevant.”
Tidigare kursdeltagare Joel Arvidsson, då på SvD

Välkomna till Literary journalism – Digital kurs!

Om kursledaren Ann Törnkvist

Aktuell med sin andra true crime-bok Gola, Vittna, Dö. Gav 2018 ut den bästsäljande boken Följ F#cking Order om Södertäljemaffian. Studerade på Columbia Graduate School of Journalism i New York med lärare från bland andra Washington Post och The New Yorker. Har undervisat på Mittuniversitet, Berghs och hållit en workshop på Schibsted Learnings Labs för journalister på SVD och Aftonbladet.

Workshopen begränsas till tolv deltagare. Två tillfällen à två timmar vardera, plus läsmaterial och skrivuppgift.

Tid: 12 november och 26 november 10.00 – 12.00
Plats: Kursen ges digitalt.
Pris: 2 500 kronor plus moms (för ickemedlemmar 3 000 kronor plus moms)
Rabatterat pris för frilansare: 1 500 kronor plus moms (för ickemedlemmar 2 000 kronor plus moms)
Är du inte medlem? Här blir du medlem!
Sista anmälningsdag: 6 november
Anmälan och frågor: Mejla kansli@fgj.se

KURSEN ÄR FULLSATT!
Hör av dig till kansli@fgj.se om du vill anmäla intresse till nästa kurstillfälle (samma kurs).

 

Kursarkivet

Ny kurs: Bli en bättre berättare

2022-03-02

  Är amerikanerna bättre än oss på berättande reportage eller bara annorlunda? De tidskrifter som satsar på reportage i amerikansk stil förstår att välskrivna artiklar lockar ... Läs mer

Unikt stipendium från Grävfonden – gör praktik på Guardian

2022-01-18

Stiftelsen Grävfonden meddelade idag att de inlett ett samarbetet med brittiska Guardian. Grävfonden utlyser ett stipendium där en person får möjlighet att under två månader genomföra ... Läs mer

Ny kurs: Efter Facebook – digital research i en ny tid

2021-11-25

När allt fler grupper rör sig bort från Facebook så gäller det att kunna orientera sig på nya plattformar och använda de grävmetoder som står till ... Läs mer

Äldre kurser

Allmänt

Allmänt om FGJ:s kurser

FGJ:s kurser är i första hand avsedda för föreningens medlemmar. För ickemedlemmar tillkommer en avgift men det går bra för journalister att bli medlem i samband med kursen. Medlemskapet kostar 520 kronor för ett år.
Bli medlem här!

Anmälan är bindande så snart Föreningen grävande journalister (FGJ) skickat en bekräftelse på att deltagaren antagits till kursen.

Vid avbokning tidigare än två veckor före kursstart tas en administrativ avgift om 250 kronor ut. Vid senare avbokning erläggs hela kursavgiften.

Om avbeställningen beror på sjukdom eller skada som kan styrkas med läkarintyg, tas endast den administrativa avgiften om 250 kronor ut. Detta sker efter samråd med föreningen.

Begränsade platser. Först till kvarn gäller. Redaktioner som vill skicka fler än två deltagare kan också höra av sig om rabatt.

Anmälan: kansli@fgj.se