Kurs

Sök Grävfondens stipendier för 2022

2021-09-27

Idag, 27 september 2021, inleds ansökningsperioden för den fjärde omgången av stipendier från Stiftelsen Grävfonden.

Eftersom coronapandemin inte ebbat ut helt utlyser fonden även denna gång flera stipendier för onlinekurser i avancerade digitala söktekniker och verktyg som krävs för den grävande journalistiken – alltifrån dataanalys och visualisering till personresearch, granskning av organiserad brottslighet, korruption, kartläggningar samt verifiering av användargenererat innehåll.

Stipendier kan till exempel sökas till följande onlinekurser:

• The 2021 Global Investigative Journalism Conference (1-5 november 2021), som arrangeras online.
• Investigative Reporters & Editors, IRE (online).
• Bellingcat: Workshop Online Beginning+advanced verification, beginning+ advanced social media.
• Eller andra onlinekurser inom kvalificerad datajournalistik.

Du är själv ansvarig för kursval och att garantera din plats på kursen.

Krav: För att kunna söka Grävfondens stipendier krävs betald medlemsavgift i FGJ de senaste två åren och att du motiverar ditt behov av vidareutbildning.

Du ska också bifoga en kostnadsberäkning: alltså avgiften för online-kursen, och stipendiet ska användas före 2022 års utgång. En kort rapport ska lämnas in efteråt enligt den mall som översänds i samband med tilldelning av stipendiet.

Ansökningsperioden pågår från 27 september till 9 oktober 2021. 2022 års stipendiater offentliggörs på bland annat Grävfondens webbsida den 15 oktober 2021.

Sök här – fyll i ansökningsformulär!

Vid frågor, kontakta:
Grävfondens ordförande Kerstin Brunnberg (epost), tel 070-598 50 17
Erik Palm (epost), tel 073-949 67 20
Cecilia Zadig (epost), tel 070-884 82 11

Kursarkivet

Ny kurs: Efter Facebook – digital research i en ny tid

2021-11-25

När allt fler grupper rör sig bort från Facebook så gäller det att kunna orientera sig på nya plattformar och använda de grävmetoder som står till ... Läs mer

Sök Grävfondens stipendier för 2022

2021-09-27

Idag, 27 september 2021, inleds ansökningsperioden för den fjärde omgången av stipendier från Stiftelsen Grävfonden. Eftersom coronapandemin inte ebbat ut helt utlyser fonden även denna gång ... Läs mer

Kurs: Granska Företag

2021-03-18

  Olika företagsgranskningar har varit aktuella senare år – men hur gör man för att granska företag? Nu har du möjlighet att få lära av Linda ... Läs mer

Äldre kurser

Allmänt

Allmänt om FGJ:s kurser

FGJ:s kurser är i första hand avsedda för föreningens medlemmar. För ickemedlemmar tillkommer en avgift men det går bra för journalister att bli medlem i samband med kursen. Medlemskapet kostar 520 kronor för ett år.
Bli medlem här!

Anmälan är bindande så snart Föreningen grävande journalister (FGJ) skickat en bekräftelse på att deltagaren antagits till kursen.

Vid avbokning tidigare än två veckor före kursstart tas en administrativ avgift om 250 kronor ut. Vid senare avbokning erläggs hela kursavgiften.

Om avbeställningen beror på sjukdom eller skada som kan styrkas med läkarintyg, tas endast den administrativa avgiften om 250 kronor ut. Detta sker efter samråd med föreningen.

Begränsade platser. Först till kvarn gäller. Redaktioner som vill skicka fler än två deltagare kan också höra av sig om rabatt.

Anmälan: kansli@fgj.se