Digitala grävverktyg

Begära ut handlingar

Allmänhandling.se
Per Hagströms utmärkta sajt om vad man ska tänka på och vilka rättigheter man har när man begär ut allmänna handlingar i Sverige.

Fojo: Offentlighetsjouren
Offentlighetsjouren är en kostnadsfri tjänst som upprätthålls av medieinstitutet Fojo. Här kan du få svar på dina frågor om du kört fast och blivit nekad en allmän handing.

SJF: Så får du ut handlingar från myndigheter
Svenska Journalistförbundets råd om hur man som journalist tillämpar offentlighetsprincipen.

Crowdsourcing

Typeform
Snyggt, användarvänligt och enkelt verktyg för att göra enkäter som antingen kan riktas till en allmän publik eller till en riktad målgrupp genom mejlutskick.

Grafetee
Plattform för att göra kartbaserad crowdsourcing och interaktiva kartor baserat på inskickad data.

Crowdcrafting
Skapa appar som låter användare genomföra digitalt rutinarbete som maskiner inte klarar av, till exempel identifiera personer på bilder.

Scraping

Screen-scraping handlar om att samla in och strukturera data från webbsidor automatiskt.

Scraping with Python in the newsroom
Datajournalisterna Tommy Kaas och Tom Meagher höll hösten 2015 snabbkurs i programmeringsspråket Python för journalister. Här är deras slides och ett gäng bra länkar för dig som är beredd att lära dig programmera.

Import.io
P
rogramvara för att skrapdata utan kod.

Scraper (Chrome-tillägg)
En så kallad extension till Google Chrome för att göra enkla webbskrapningar. Begränsad till att man endast kan hämta data från en sida i taget. Se även Jens Finnäs material från workshopen i verktyget under Gräv 2015.

E-bok: Scraping for journalists
Paul Bradshaws e-bok från 2012 om hur journalister kan lära sig screenscraping utan att behöva kunna speciellt mycket kod.

Säkerhet

Tor
Tor är en anonymitetstjänst som låter dig kommunicera anonymt över internet.

Disconnect.me
Program som på ett användavänligt sätt hjälper dig täcka över dina digitala spår och stoppa trackers.

Signal
Signal är en app för både Android och iOS som möjliggör krypterade telefonsamtal och sms.

Tails OS
Tails är ett operativsystem som du kan ha med dig på en dvd-skiva eller usb-minne och använda dig av för att undvika att lämna spår efter dig samt att surfa anonymt.

Qubes OS
Qubes är ett operativsystem som delar upp din dator i olika delar och håller dem åtskilda. Därmed kan skadliga program inte komma åt helheten och en säkerhetslucka gör så lite skada som möjligt.